9.2 C
Iași
23 aprilie, 2024

Un nou abuz în serviciu al șefului ASSMB asupra aceleiași avertizoare de integritate, constatat de judecători

19:19, 11 martie 2021

Anul trecut Tribunalul București decidea că directorul general al Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, Vasile Apostol și predecesorul său Mihai Savin au încălcat prevederile legale care spun că orice angajat beneficiază de prevederile contractului colectiv de muncă, prin refuzul de a-i plăti avertizoarei de integritate Lavinia Coțofană ajutorul de înmormântare stipulat în CCM. Fostă judecătoare cu statut de avertizoare de integritate după ce a devoalat furăciunile făcute de echipa Gabrielei Firea, Coțofană a cerut instanței să oblige ASSMB să-i respecte dreptul și să-i plătească ajutorul de înmormântare prevăzut de CCM. Apostol, de profesie jurist, a susținut în instanță că nu poate plăti o cheltuială care nu este prinsă în buget, ca și cum angajații ar putea la începutul fiecărui an să-l anunțe pe el ce rude urmează să le moară în următoarele 12 luni. Judecătorii i-au dat dreptate avertizoarei de integritate dar Apostol a refuzat să-i plătească și a făcut apel pe care l-a pierdut. Fapta lui Apostol este un veritabil abuz în serviciu, funcționarul statului neîndeplinind actul de a-i achita ajutorul de înmormântare angajatei ASSMB și încălcându-i astfel dreptul său.

Vineri, 5 martie, într-un nou proces la Tribunalul București, judecătorii au stabilit că Vasile Apostol a încălcat din nou legea și a refuzat să-i achite aceleiași avertizoare de integritate, Lavinia Coțofană care lucrează în Spitalul Colțea, majorarea salariului pe durata stării de urgență și a celei de alertă prevăzută de lege. Motivul oficial al lui Apostol este mai stupid decât cel din cazul ajutorului de înmormântare, motivul real fiind de fapt răzbunarea pentru dezvăluirile făcute de Coțofană presei.

Coțofană e angajată a ASSMB, cu locul desfășurării activității în Spitalul Colțea. Legea prevede că „angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, angajații din penitenciare și personalul din unitățile sanitare publice nu beneficiază de zilele libere prevăzute la art. 1.”, adică cele pentru supravegherea copiilor și atunci li se majorează corespunzător salariile. Apostol a susținut în fața instanței că Lavinia Coțofană, deși își desfășoară activitatea într-un spital nu face parte din personalul acestuia, nefiind angajata spitalului, ci a ASSMB. Apostol chiar a încercat să le explice judecătorilor că de fapt legiuitorul ar fi vrut să scrie tot „angajați” dar ca să evite repetiția, a pus cuvântul „personal” în text. Asta deși repetase cuvântul o dată.

Și deși în DEX singurul sens colectiv pentru substantivul personal este „totalitatea persoanelor care lucrează într-o întreprindere, într-o instituție, pe un vehicul de transport terestru sau aerian etc.”, ca să convingă judecătorii să-i respingă cererea lui Coțofană, Apostol și eminenții juriști din subordinea sa citează o definiție a cuvântului personal ca fiind din Dicționarul explicativ al limbii române dar care nu există în acesta: „Categoria de salariați din cadrul unei întreprinderi sau instituții care îndeplinesc aceeași muncă.”

Judecătorii nu s-au lăsat păcăliți și au admis cererea lui Coțofană, Apostol fiind obligat să-i plătească acesteia majorarea salarială pe mai multe luni. Și această faptă este tot un abuz în serviciu al lui Apostol în complicitate cu Nicoleta Ivanovici reprezentanta Direcției Juridice, adusă de el din Dâmbovița natală. Că știi să citești dar nu înțelegi ceea ce citești sau înțelegi legea dar te răzbuni pe un avertizor de integritate încălcându-i un drept, tot abuz în serviciu se numește. Surse concordante ne-au informat că în momentul în care Lavinia Coțofană i-a cerut executarea hotărârii judecătorești, Apostol a făcut o criză de nervi repetând obsesiv „cum vere să-i dau eu lu’ asta încă 14.000 de lei, vere?”. Și nu i-a plătit.

Sursa: https://www.curentul.info/dezvaluiri/un-nou-abuz-in-serviciu-al-sefului-assmb-asupra-aceleiasi-avertizoare-cotofana-de-integritate-constatat-de-judecatori/

Ultimă oră

Același autor