16.3 C
Iași
16 septembrie, 2024

Teatrul ODEON deschide stagiunea 2024-2025 cu o premieră semnată de Silviu Purcărete

06.09.2024 11:22

Teatrul ODEON din București inaugurează stagiunea 2024-2025 cu o premieră regizată de renumitul Silviu Purcărete, un veritabil gigant al teatrului european.

Spectacolul „Lexiconul Amar”, scris de Sebastian-Vlad Popa și Laur Cavachi, este o adaptare modernă a basmului clasic românesc „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” de Petre Ispirescu. Scenografia este semnată de Dragoș Buhagiar, iar muzica originală este compusă de Vasile Șirli, creând astfel un tablou complex și inovator.

Spectacolul „Lexiconul Amar” face parte din selecția oficială a Festivalului Național de Teatru (FNT) din acest an și va avea o reprezentație specială la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova pe 8 octombrie, în cadrul Săptămânii Purcărete – un eveniment care sărbătorește 50 de ani de excelență în teatru pentru marele regizor. La București, spectacolul va avea loc în Sala Majestic a Teatrului ODEON, pe 20, 21, 22, 24, 26 și 27 septembrie, de la ora 19:00.

Repertoriu variat și momente inedite în luna septembrie

Pe lângă „Lexiconul Amar”, Teatrul ODEON oferă publicului un program bogat și diversificat. Pe 20 septembrie, va fi marcată aniversarea de 565 de ani de la prima atestare a Bucureștiului cu spectacolul „Republica Melania”, de Irina Nechit, în regia lui Gelu Colceag, cu legendara Rodica Mandache în rol principal. Cu această ocazie, teatrul lansează o ofertă specială: la achiziționarea unui bilet, spectatorii vor primi unul gratuit. Oferta este valabilă doar la casa de bilete.

Un alt punct de atracție al stagiunii va fi spectacolul „Pescărușul” după A.P. Cehov, în regia lui Andrei și Andreea Grosu, programat pentru 25 septembrie. Seara de 28 septembrie aduce două producții importante: „Neliniște” de Ivan Vîrîpaev, regizat de Bobi Pricop, la Sala Majestic, și „Julieta fără Romeo” de Alex Mircioi și Bogdan Th. Olteanu, în regia lui Bogdan Th. Olteanu, la Sala Studio.

În continuarea lunii, pe 29 septembrie, Teatrul ODEON propune publicului două spectacole: „Ceasornicăria Taus” de Gellu Naum, regizat de Dragoș Galgoțiu, la Sala Majestic, și „O casă deschisă” de Will Eno, regizat de Teodora Petre, la Sala Studio, acesta din urmă fiind câștigătorul proiectului „Tineri regizori, texte contemporane” din 2022.

Debuturi și inițiative internaționale

Teatrul ODEON va participa, de asemenea, la evenimente de amploare națională și internațională. Pe 7 septembrie, spectacolul „Sentimentul fragil al speranței” va deschide prima ediție a Festivalului de Regie „Cătălina Buzoianu” la Iași, celebrând teatrul feminin. Această producție, regizată de Carmen Lidia Vidu, face parte și din selecția Festivalului Național de Teatru 2024.

Tot în septembrie, teatrul continuă colaborarea cu proiectul european „Fabulamundi. Playwriting Europe”. Între 12 și 15 septembrie, se va desfășura un nou workshop sub coordonarea Mihaelei Michailov, mentor al proiectului, în cadrul căruia tineri dramaturgi vor lucra la un spectacol-lectură ce va fi prezentat în această toamnă.

Festivaluri și evenimente speciale

În perioada 14-15 și 21-22 septembrie, Teatrul ODEON va aduce în atenția publicului bucureștean instalația „ODEON Theatre Fountain”, în cadrul proiectului „Străzi Deschise, București – Promenadă Urbană”. Acest proiect este organizat în colaborare cu Primăria Municipiului București, prin Cul Tur Ed, ARCUB și PROEDUS.

Luna septembrie se încheie cu cea de-a treia ediție a Festivalului Teatrelor Maghiare „Bukfeszt”, care se va desfășura între 30 septembrie și 6 octombrie. Festivalul aduce la București trupe maghiare de teatru din întreaga Europă, oferind un schimb cultural deosebit și consolidând legăturile dintre comunitățile artistice.

Informații despre bilete

Biletele pentru toate spectacolele sunt disponibile online, fără comision, pe site-ul oficial al Teatrului ODEON,

. De asemenea, începând cu 11 septembrie, biletele pot fi achiziționate și de la casa de bilete a teatrului, care va funcționa între orele 16:00 și 20:00, de miercuri până duminică.

Teatrul ODEON promite o stagiune plină de evenimente de marcă, producții inovatoare și colaborări internaționale, care vor aduce pe scenă unele dintre cele mai valoroase nume ale teatrului contemporan.

06 sep 2024, 12:08

Sursa: https://www.dcnews.ro/teatrul-odeon-deschide-stagiunea-2024-2025-cu-o-premiera-semnata-de-silviu-purcarete_970816.html

Ultimă oră

Același autor