5.3 C
Iași
10 ianuarie, 2025

Studenții mediciniști de la Iași, premiați pentru cea mai bună invenție

Echipa MAVIS Artificial Heart, formată din șase studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a fost desemnată câștigătoarea premiului de 10.000 de lei pentru „Performanță în Cercetare și Inovare” oferit de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în cadrul Galei Studenților 2024.

Proiectul lor, o inimă artificială complet wireless și care este controlată printr-o aplicație mobilă, a fost recunoscut drept una dintre cele mai promițătoare inovații studențești. Toți finaliștii Galei sunt autorii unor invenții revoluționare pentru știință.

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține constant cercetarea și inovarea, iar premiul acordat echipei MAVIS marchează doar începutul unei campanii de încurajare a inventivității studenților români. Fundația s-a angajat să le fie alături pe parcursul definitivării și dezvoltării acestui proiect inovator, care promite să revoluționeze un domeniu esențial al medicinei și să deschidă noi perspective în tratarea afecțiunilor cardiace.

Zeci de studenți din 17 centre universitare din întreaga țară s-au înscris la competiția lansată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, care susține în calitate de partener educațional Gala Studenților 2024, un eveniment organizat de Uniunea Studenților din România din care fac parte peste 450.000 de membri.

Experții Senatului Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României au selectat proiectele finaliste din rândul cărora a fost ales câștigătorul premiului de 10.000 de lei pentru „Performanță în Cercetare și Inovare”. Gala Studenților 2024, organizată de Uniunea Studenților din România și susținută de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României în calitate de partener educațional, a reunit cei mai valoroși studenți din țară, celebrați pentru performanță, creativitate și efort.

Prototipul care revoluționează medicina

Premiul oferit de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în cadrul Galei Studenților 2024, deschide noi oportunități pentru dezvoltarea dispozitivului creat de studenții mediciniști de la Iași, iar echipa are deja un plan clar pentru utilizarea fondurilor. Membrii echipei MAVIS, parte din campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, desfășurată la nivel național de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

„Deja am discutat și banii îi reinvestim în proiect mai departe. Vom investi în componente și materiale și vom face un test bench, un sistem de testare”, a explicat Vlad Onceanu, membru al echipei MAVIS. Pe lângă testarea tehnologică, echipa își propune să optimizeze dimensiunile și funcționalitatea prototipului, astfel încât dispozitivul să fie cât mai accesibil și adaptat nevoilor pacienților, în special ale copiilor și femeilor.

În viitor, intenționează să colaboreze cu centre de cercetare și specialiști din domeniul medical pentru a avansa către testarea clinică și pentru a obține certificările necesare utilizării comerciale. „Inima pe care o dezvoltăm este probabil cea mai mică inimă artificială produsă la momentul actual în lume, fiind o inovație complet wireless. De obicei cercetarea nu e atât de mult pusă în valoare, așa că acest premiu reprezintă o motivație mare să continuăm”, a adăugat Georgiana Pintilii, membră a echipei.

Finaliștii geniali ai Galei

Pe lângă premiul pentru „Performanță în Cercetare și Inovare”, Fundația a oferit și premiul pentru „Excelență Academică”, în valoare de 5.000 de lei, câștigat de Adrian Jipa, student la Universitatea din București, Facultatea de Geografie, recunoscut pentru realizările sale academice și contribuția ca model inspirațional pentru colegi.

Printre finaliști s-a numărat și Theodor Radu Grumeza, student la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Matematică și Informatică, care a dezvoltat proiectul SoundSight, o soluție tehnologică ce vine în sprijinul persoanelor cu deficiențe de vedere. Dispozitivul asistiv îmbunătățește autonomia utilizatorilor prin integrarea inteligenței artificiale și a tehnicilor avansate de procesare a imaginilor.

Alt finalist este Codău Natanael, student la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, care a creat un proiect inovator ce transformă semnalele encefalografice în comenzi digitale. Acesta promite să transforme viețile persoanelor cu deficiențe motorii și să deschidă noi perspective în diagnosticarea afecțiunilor neurodegenerative.

Echipa MAVIS Artificial Heart, formată din șase tineri talentați – Bacușcă Alberto-Emanuel, Bunduc Ana-Maria, Gatman Robert, Onceanu Vlad, Pintilii Georgiana Otilia și Popovici Andreea – a câștigat marele premiu, cu un proiect revoluționar în domeniul biomedical. Acești studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași au creat cea mai mică inimă artificială din lume, un dispozitiv inovator care poate fi controlat printr-o aplicație mobilă.

Sursa: https://jurnalul.ro/stiri/educatie/studenti-premiati-inventie-983641.html

Ultimă oră

Același autor