14.2 C
Iași
8 septembrie, 2024

Sclavi salvați în județul Iași de polițiștii BCCO

13:38, 19 iulie 2024

Justice and Care Romania , prin intermediul navigatorului nostru din Județul Iași, a participat ieri la salvarea a trei victime ale traficului de persoane aflate în stare de sclavie la o stână din Județul Iași de 12, 14 și respectiv 17 ani, alături de echipa BCCO Iași. Cele trei victime bărbați erau sechestrate, abuzate, înfometate, bătute și exploatate la stână, iar condițiile de trai în care acestea au fost găsite sunt echivalente cu tortura și degradarea absolută.

Pierduți în mijlocul unui câmp, cei trei bărbați au fost ademeniți cu peste 12 ani în urmă să vină să lucreze contra unei sume de bani la paza și îngrijirea animalelor. Aceștia au fost sechestrați, bătuți cu furca, picioarele, ciomagul, supuși la munci grele fără pauză sau hrană, refuzați de la orice sprijin și asistență medicală, când au suferit de diferite boli și torturați atunci când au încercat să evadeze. Tentativele de evadare au fost întotdeauna zădărnicite de complicitatea implicită sau explicită a diferiților oameni din comunitate care raportau ”stăpânului” încercarea de fugă.

Cu un trecut dramatic și familii inexistente, victimele sunt în prezent audiate de poliție și DIICOT , iar Justice and Care România și-a pus la dispoziție sprijinul direct pe toate palierele de reabilitare: asistență directă, servicii medicale, igienizare, identificare cazare, asigurare mijloace de comunicație, servicii se sprijin și consiliere. De asemenea, navigatorul Justice and Care însoțește, ca de fiecare dată, victimele la audierile de la poliție pentru sprijin emoțional și facilitarea dialogului cu organele de aplicare a legii, grație deschiderii BCCO Iași, care a creat un model de bună practică din perspectiva abordării orientate pe victimă .

” Cazul cumplit al victimelor de la Iași este, din păcate, vârful de iceberg al unui fenomen din ce în ce mai răspândit de transformare a oamenilor în sclavi în mediul rural, de regulă la stâne . Apreciem promptitudinea și eficiența BCCO și DIICOT. Mutilați, înfometați și abuzați peste limitele imaginabile, într-un mediu izolat în care totul concură la imposibilitatea lor de a scăpa din ghearele stăpânilor, acești oameni au fost salvați de poliție, iar Navigatorul nostru este acolo pentru ca aceștia să-și recapete condiția de om. Complicatile extinse tacite și indiferența membrilor comunităților fac posibile aceste lucruri în zilele noastre. Evident, pe fondul sărăciei și a lipsei de infrastructură pentru persoanele vulnerabile. Exploatarea și sclavia se întâmplă aici și acum. În comunități, între oameni și adesea la vedere . ” – Mădălina TURZA, director executiv de țară – Justice and Care Romania.

Victimele au intrat în managementul de caz al organizației noastre și vom continua procesul de sprijinire al acestora cu planuri de suport și intervenții adaptate pentru a ne asigura că acestea vor depăși situația critică în care se află și pentru a le oferi o altă traiectorie de viață.

15% dintre victimele traficului de persoane identificate în anul 2023, au fost exploatate prin muncă. Se constată astfel o creștere a numărului de victime exploatate în diferite munci în mediul rural, marea majoritate în România. Peste 60% dintre cazurile de exploatare prin muncă au avut loc pe teritoriul României . La nivel național, în anul precedent au fost oficial înregistrate 451 de victime, însă această cifră reprezintă doar dimensiunea vizibilă a acestui fenomen.

Organizația internațională Justice and Care a fost înființată în Marea Britanie în anul 2008 din convingerea că, pentru a anihila sclavia modernă și traficul de persoane, este fundamental ca guvernele, forțele de poliție și societatea civilă să-și unească forțele. Justice and Care operează în Marea Britanie, Bangladesh, Statele Unite ale Americii și România, iar cele 4 birouri de țară acoperă prin activitatea lor 3 continente: America, Asia și Europa. Organizația din România dezvoltă activități și programe la nivel național și la nivelul Uniunii Europene.

Până în prezent, Justice and Care International a contribuit la nivel global la eliberarea și reintegrarea a 5.233 victime, a sprijinit victimele în 1.659 de dosare penale cu condamnări definitive, 58.638 specialiști formați, 181.912 persoane vulnerabile sprijinite și implicate în procese de educare și capacitare. În România am operaționalizat primul program intitulat Victim Navigator, care asigură procesul de repatriere a victimelor de origine română și le asigură reintegrarea socială prin programe individualizate de sprijin și capacitare de până la 2 ani de zile. Peste 120 de femei și bărbați supraviețuitori ai traficului și-au recuperat viața în scurta perioadă de când activăm în România.

Sursa: https://www.curentul.info/actualitate/sclavi-salvati-ieri-in-judetul-iasi-de-politistii-bcco/

Ultimă oră

Același autor