Nu ai cum să nu poftești, mai ales în prag de sărbători, la acele rețete de deserturi pe care le preparau mamele sau bunicile în copilărie. Una dintre acestea este rețeta de salam de biscuiți cu nucă. Era vedeta platoului cu prăjituri alături de ciocolata de casă și fursecurile umplute.
Salamul de biscuiți este unul dintre deliciile pe care nu ai cum să nu îl adori. Face parte dintre deserturile cu iz de copilărie pe care le preparau mamele sau bunicile odinioară.
Rețeta pentru salam de biscuiți cu nucă
Pe vremuri, rețetele erau simple, se preparau din ingrediente puține și foarte accesibile. Erau delicioase pentru că erau preparate cu un ingredient nelipsit și anume dragostea. Din dragoste pentru copii sau nepoți ieșeau cele mai delicioase preparate, cu gust de copilărie.
Pentru această rețetă vei avea nevoie ca ingredientele de bază de 350 gr de biscuiți populari; 100 gr de nucă; 150 gr de rahat de fructe și 50 gr stafide. Pentru sirop vei avea nevoie de 400 ml de apă; 150 gr de zahăr; 20 gr de pudră de cacao și 2 lingurițe cu esență de rom.
Salamul de biscuiți este unul dintre cele mai simple deserturi de preparat. Nu necesită coacere, doar fierberea unui sirop delicios de ciocolată.
Prima dată rupebiscuiții populariîn bucăți mai mari și pune-i într-un bol încăpător. Pentru un aspect mai plăcut al salamului, este ideal ca biscuiții să nu fie striviți. Biscuiții populari sunt acei biscuiți fără unt și cu foarte puțin zahăr adăugat. Sunt biscuiți simpli, perfecți pentru deserturile de post.
Trage nucile ușor la tigaie pentru a deveni mai crocante și gustoase, degajându-și uleiurile. Toacă-le gros și adaugă-le peste biscuiții din bol. Poți adăuga și rahat de fructe, dacă dorești salamul mai dulce și mai consistent. Amestecă biscuiți cu nucile din bol să poată fi dispuse uniform în desert.
Cum se prepară siropul
Amestecă într-o crăticioară zahărul și pudra de cacao. Toarnă apa, treptat, în timp ce amesteci cu un tel pentru a se desface bine pudra de cacao. Pune cratița pe flacăra aragazului și fierbe siropul până când devine mai consistent, mai cremos.
Stinge focul și adaugă esența de rom în sirop. Toarnă-l fierbinte peste amestecul de biscuiți și nuci. Amestecă rapid ingredientele pentru a pătrunde siropul printre toate bucățile de biscuiți.
Așază pe masa de lucru o folie de prospețime și răstoarnă ingredientele din bol peste aceasta. Strânge-le la un capăt al foliei și rulează-le strâns sub formă de salam. Leagă capetele foliei cu sfoară.
Punesalamul de biscuițila frigider pentru 4-5 ore, sau până când va deveni ferm, apoi îl vei putea porționa frumos. De obicei, salamul de biscuiți se porționează mai bine a doua zi. Dar dacă este necesar să îl servești mai rapid, poți pune salamul de biscuiți la congelator pentru 50-60 de minute. Mai mult de atât, salamul de biscuiți cu nucă se poate decora cu zahăr pudră, fulgi de cocos sau cu pudră de cocos, după preferințe.