3.8 C
Iași
17 decembrie, 2025

Rețeta de vin din miere de albine. Află cum se prepară și ce proprietăți are băutura

Rețeta de vin din miere de albine este una cunoscută chiar din antichitate. Vinul de miere este considerat un antibiotic natural și se prepară cu doar trei ingrediente.

Vinul din miere de albine este cunoscut și sub denumirea de hidromel, fiind una dintre cele mai vechi băuturi fermentate cunoscute. Acesta este un remediu folosit încă din antichitate și este cunoscut pentru proprietățile sale curative. Rețeta este una foarte simplă, iar pentru ea este nevoie de doar trei ingrediente.

Rețeta de vin din miere de albine

Pentru a prepara acasă vinul din miere de albine ai nevoie în primul rând de un litru de apă care a fost fiartă și după răcită. Respectând rețeta autentică,mierea poliflorăeste cea recomandată, iar pentru un litru de apă este nevoie de 3 linguri de miere de albine, dar și o linguriță de polen.

toate cele trei ingrediente, apa, mierea de albine și polenul, se amestecă întrun borcan de sticlă și se acoperă cu un tifon. Amestecul făcut se lasă la tempreatura camerei aproximativ 48-72 de ore. În timp ce băutura este lăsată la temperatura camerei, se poate observa o ușoară fermentație, acesta fiind cu semn că procesul de facere a vinului a început, iar băutura prinde viață.

După ce vinul a stat la fermentat timp de 48-72 de ore, acesta se poate consuma zilnic. Indicat este să se consume câte un pahar mic, de preferat dimineața, pe stomacul gol. Vinul din miere de albine se păstrează la rece pentru a-și păstra proprietățile.

Proprietățile vinului din miere de albine

Vinul din miere de albine, numit și hidromel, este una dintre cele mai vechi băuturi fermentate, fiind consumat încă din antichitate de daci, greci, romani și popoarele nordice.

Vinul din miere de albine este o sursă de energie datorită zaharurilor naturale, fiind recomandat în cantități mici persoanelor obosite sau în perioade de efort fizic și intelectual.Acesta conținevitamina B, importantă pentru sistemul nervos și metabolism, precum și minerale precum potasiu, magneziu, calciu și fier, care contribuie la buna funcționare a organismului. Antioxidanții din miere ajută la protejarea celulelor împotriva stresului și susțin imunitatea.

Hidromelul are și proprietăți digestive, fiind cunoscut pentru capacitatea de a stimula pofta de mâncare și secreția sucurilor gastrice. Consumat înainte de masă, poate favoriza digestia și reduce senzația de balonare. De asemenea, mierea are efecte antibacteriene și antiseptice ușoare, care se păstrează parțial și după fermentare, contribuind la menținerea sănătății tractului digestiv.

Din punct de vedere terapeutic tradițional, vinul din miere era folosit ca tonic, pentru întărirea organismului, recuperarea după boli și combaterea stărilor de slăbiciune. Are un efect ușor relaxant și calmant, fiind utilizat pentru reducerea stresului, anxietății și pentru îmbunătățirea somnului. În unele culturi, este considerat un afrodisiac natural, asociat cu vitalitatea și fertilitatea.

Vinul din miere de albine este recomandat copiilor, femeilor însărcinate sau persoanelor cu afecțiuni hepatice sau cu intoleranță la alcool.

Prin urmare, rețeta de vin din miere de albine este una foarte simplă, acesta fiind cunoscut și consumat încă din antichitate.

Sursa: https://www.bzi.ro/reteta-de-vin-din-miere-de-albine-afla-cum-se-prepara-si-ce-proprietati-are-bautura-5428514

Ultimă oră

Același autor