1.3 C
Iași
20 decembrie, 2025

Recomandări ale medicilor pentru masa de sărbători: Echilibrul e mai important decât excluderea anumitor alimente

”Sărbătorile sunt despre bucurie, familie și momentele speciale petrecute împreună în jurul mesei. Deși este o perioadă în care mesele sunt mai bogate, putem savura preparatele tradiționale fără a ne confrunta cu disconfort sau excese, făcând câteva alegeri inteligente”, se arată pe pagina de Facebook a Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

Dr. Andreea Ștefănescu, medic specialist ATI și consilier de dezvoltare personală, reamintește că secretul stă în moderație, nu în restricții severe.

‘Preparatele tradiționale specifice sărbătorilor pot fi consumate fără restricții drastice, atâta timp cât sunt savurate în cantități moderate. Echilibrul este mai important decât excluderea anumitor alimente’, subliniază medicul.

Pentru a menține acest echilibru, medicii dau o serie de sfaturi practice:

* Păstrați ritmul meselor: Încercați să respectați programul cu trei mese principale pe zi (mic dejun, prânz, cină). Acest lucru ajută digestia și reduce tendința de a lua gustări frecvente.

‘Porțiile mai mici și mâncatul lent permit organismului să se adapteze mai ușor și astfel să evitați senzația de disconfort’, explică dr. Andreea Ștefănescu.

* Ordinea contează: Începeți masa cu alimente ușoare, precum supe, ciorbe sau legume crude, pentru a pregăti digestia. Asociați friptura sau sarmalele cu salate și murături.

* Desertul și hidratarea: Savurați dulciurile tradiționale în porții mici, la distanță de mesele principale. Nu uitați de apă și ceaiuri neîndulcite pentru a sprijini digestia.

‘Mișcarea zilnică rămâne benefică indiferent de sezon. Plimbările în aer liber, jocurile sau activitățile ușoare, împreună cu familia, contribuie la menținerea stării de bine’, afirmă Andreea Ștefănescu.

Sursa: https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/recomandari-ale-medicilor-pentru-masa-de-sarbatori-echilibrul-e-mai-important-decat-excluderea-anumitor-alimente–1821954.html

Ultimă oră

Același autor