7.4 C
Iași
29 octombrie, 2025

Nutriționistul dietetician, Lorena Alexandru: „Suntem ceea ce mâncăm. 90% dintre afecțiunile tiroidei sunt cauzate de alimentație”

În cadrul podcastului BZI, Loredana Alexandru precizează că „suntem ceea ce mâncăm”, atrăgând atenția asupra legăturii directe dintre modul în care ne hrănim și sănătatea glandei tiroide. Nutriționistul dietetician a explicat cum dietele restrictive, lipsa mineralelor esențiale și alimentația dezechilibrată pot duce la dereglări hormonale severe, care afectează în special femeile.

Lorena Alexandru explică cum obiceiurile alimentare ne pot influența într-o proporțir foarte mare starea de sănătate a tiroidei și, implicit, a întregului organism. Glanda tiroidă este una dintre cele mai importante glande endocrine, responsabilă pentru reglarea metabolismului, a temperaturii corporale și a echilibrului hormonal.

Lorena Alexandru explică cum suntem ceea ce mâncăm

Potrivit nutriționistului Lorena Alexandru, aproximativ 90% dintre disfuncțiileglandei tiroidesunt determinate de alimentație. Dezechilibrele hormonale apar frecvent din cauza dietelor restrictive, a lipsei de iod, seleniu sau zinc și a consumului excesiv de carbohidrați simpli.

„Când vorbim de glanda tiroidă, cam 90% este afectată datorită alimentației. Dacă avem anumite diete restrictive în minerale și vitamine, automat vom avea dezechilibre tiroidiene. În primul rând, este o alimentație deficitară în ceea ce privesc vitamine și minerale precum iodul, seleniul, zincul”, a declarat Lorena Alexandru.

Specialistul subliniază că regimul alimentar al multor pacienți este haotic, bazat pe pâine albă, cartofi prăjiți, prăjituri, produse de patiserie și sucuri. Toate acestea, spune ea, sunt surse de carbohidrați simpli și grăsimi saturate care afectează metabolismul și pot influența negativ funcționarea tiroidei.

„Am observat că mulți consumă pâine albă, cartofi prăjiți, produse de patiserie, prăjituri sau sucuri de fructe, care conțin foarte multe zaharuri. Este o alimentație bogată în zaharuri și grăsimi, dar săracă în nutrienți”, a menționat nutriționistul dietetician.

În plus, glutenul poate fi un factor agravant. Lorena Alexandru explică faptul că, în cazul persoanelor cu probleme tiroidiene, glutenul poate interfera cu absorbția iodului, el fiind un element esențial pentru funcționarea normală a glandei.

Pentru a afla mai multe despre alimentație și cum ne afectează ea glanda tiroidă, vizionează integral podcastul BZIAICI.

Cum putem preveni afecțiunile tiroidei

Există două tipuri majore de tulburări tiroidiene.Hipotiroidismul, cauzat de o secreție scăzută de hormoni tiroidieni, și hipertiroidismul, caracterizat printr-o secreție excesivă. Aceste afecțiuni se manifestă prin oboseală, fluctuații de greutate, piele uscată, anxietate, insomnie sau tulburări menstruale.

„În cazul hipotiroidismului, ne confruntăm cu incapacitatea de producere a hormonilor tiroidieni, tiroxina și triiodotironina. Poate fi cauzat de boli autoimune, deficiențe de iod sau tratamente precum radioterapia. Simptomele includ oboseală, creștere în greutate și piele uscată”, a explicat Lorena Alexandru.

În schimb, în hipertiroidism, persoanele pot avea pierdere în greutate, anxietate, insomnie și sensibilitate la căldură. Specialistul recomandă ca, la apariția a 2 sau 3 simptome corelate, să fie efectuat un control endocrinologic.

Totodată, Lorena Alexandru insistă asupra rolului preventiv al unei alimentații corecte. Sursele naturale de iod, precum sarea iodată, peștele, fructele de mare, lactatele, algele marine și nucile verzi, ar trebui introduse constant în dietă.

„Iodul este esențial în ceea ce privește glanda tiroidă. Sursa principală este sarea iodată, dar și carnea, lactatele, algele marine și peștele. Nuca de la mama ei de acasă este foarte bogată în iod și chiar se recomandă consumul de aproximativ 30 de grame pe zi”, a spus nutriționistul.

În opinia specialistului, femeile sunt mai predispuse la aceste afecțiuni, mai ales după menopauză, din cauza modificărilor hormonale și a deficienței de vitamina D.

Astfel, în cadrul podcastului BZI, Loredana Alexandru precizează că suntem ceea ce mâncăm, lucru care ne poate afecta sau nu sănătatea.

Sursa: https://www.bzi.ro/nutritionistul-dietetician-lorena-alexandru-suntem-ceea-ce-mancam-90-dintre-afectiunile-tiroidei-sunt-cauzate-de-alimentatie-5386363

Ultimă oră

Același autor