18.2 C
Iași
28 aprilie, 2024

Miracol într-un spital din Iași! Medicii au salvat viața unei fetițe, după o operație pe creier! Micuța avea o tumoare de 8 centimetri

Erika, o fetiță de trei ani, a primit o nouă șansă la viață, datorită medicilor de la Iași, de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu”. Aceasta a trecut printr-o operație pe creier extrem de dificilă, după ce a fost diagnosticată cu o tumoare severă.

07 feb. 2024, 10:16

Miracol într-un spital din Iași! O fetiţă de trei ani, diagnosticată cu o tumoare severă, a fost salvată de medicii Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi. Fata a fost transferată de la Botoşani, cu dureri severe de cap, vărsături şi tulburări de vedere şi a fost operată. Intervenţia, extrem de dificilă, a fost un succes, iar fetiţa nu a rămas cu sechele neurologice.

„Echipa medicală a Spitalului Clinic de Urgenţă «Prof. Dr. Nicolae Oblu» din Iaşi a reuşit să salveze viaţa unei fetiţe de numai trei ani diagnosticată cu o tumoare severă. Acest caz, extrem de dificil, a prezentat provocări semnificative, deoarece micuţa pacientă avea şi o răceală puternică la plămâni”, au transmis, marţi seară, oficialii spitalului.

Medicul Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi, a povestit că echipa medicală a trecut prin momente de stres

„Exista riscul de a pierde acest copil din cauza infecţiei pulmonare asociate tumorii (…) Vorbim despre un copil în vârstă de trei ani care a fost transferat de la Botoşani, cu simptome de hipertensiune intracraniană. Fetiţa acuza dureri de cap severe, însoţite de vărsături şi tulburări de vedere de ceva timp. De aceea, medicii din Botoşani au decis să o trimită la clinica noastră, unde a fost diagnosticată cu o tumoră la nivelul trunchiului cerebral. Aceste tumori sunt destul de rare şi afectează în principal copiii, deoarece se dezvoltă din resturi embrionare în timpul dezvoltării intrauterine”, a explicat medicul Lucian Eva din Iași.

Acesta a precizat că operaţia a fost complexă, iar pregătirea preoperatorie a durat ceva timp, deoarece fetiţa avea şi o bronhopneumonie care a trebuit tratată înainte de intervenţia chirurgicală.

„A existat un moment în care echipa medicală a fost foarte stresată, deoarece infecţia pulmonară putea pune în pericol operaţia. După stabilizarea stării pulmonare, am efectuat intervenţia chirurgicală, dar tumoarea era extinsă din trunchiul cerebral până la nivelul celei de-a cincea vertebre cervicale, ceea ce a făcut rezecţia tumorală dificilă şi delicată.

Tumoarea se afla într-o zonă a creierului cu funcţii vitale, cum ar fi controlul respiraţiei şi al inimii, ceea ce a crescut gradul de dificultate al intervenţiei. Orice daună la aceste tracturi nervoase ar fi putut avea consecinţe catastrofale. Rezecţia tumorală a fost efectuată cu grijă, iar aproximativ 80% din tumoare a fost îndepărtată. Rezultatele anatomopatologice par să indice că este o tumoare relativ benignă, iar cu un tratament oncologic corespunzător, există şanse mari de supravieţuire pentru fetiţă. Faptul că nu a rămas cu deficite neurologice este o veste extraordinară. Fetiţa s-a trezit după operaţie într-o stare bună”, a mai declarat medicul Lucian Eva.

Sursa: https://www.romaniatv.net/miracol-intr-un-spital-din-iasi-medicii-au-salvat-viata-unei-fetite-dupa-o-operatie-pe-creier-micuta-avea-o-tumoare-de-8-centimetri_8112633.html

Ultimă oră

Același autor