10.2 C
Iași
19 mai, 2024

Încă un an pierdut pentru Iași

16:50, 22 august 2021

Mai este puțin până când vom marca încă un an pierdut de Iași cu Mihai Chirica primar. Unul în care acesta a devenit inculpat în cel de-al doilea dosar penal, fiind urmărit de procurori într-o speță care vizează fapte de înșelăciune și constituire a unui grup infracțional organizat, împreună cu cumătrul său, fost viceprimar și fost „city manager” Gabriel Harabagiu.

Iar de curând, pe la Primărie a trecut și DNA, care anchetează un schimb de terenuri din care Primăria – de fapt, toți ieșenii – au ieșit în pagubă, ca să se îmbogățească camarila din jurul primarului.

Tot în acest prim an din al doilea mandat, ca să treacă prin Consiliul Local un buget în care cheltuielile cu salariile uriașe ale directorilor și subordonaților săi sunt mai importante decât investițiile care să aducă dezvoltare, Mihai Chirica a făcut ce știe cel mai bine: a cumpărat un consilier local de la USR PLUS. Pe care apoi l-a răsplătit cu un post de viceprimar.

Manevra a fost utilă doar pentru bunăstarea primarului și a clicii sale. În 2021, la jumătatea anului, Primăria a cheltuit doar 17% din bugetul prognozat de investiții, în vreme ce la salarii gradul de execuție este generos: 83%!

Să ai la dispoziţie 167 milioane lei bani gratis daţi de UE şi tu să cheltui doar 17 % din aceştia, asta este adevărata faţă a bolii care macină Iaşul: mixul de hoţie şi incompetență.

În schimb, orașul nu va avea nici în 2021 un Plan Urbanistic General (PUG) actualizat, document important pentru a opri mafia imobiliară să construiască pe spații verzi și în geamurile ieșenilor. Vinovată este chiar Primăria lui Mihai Chirica, care din februarie 2020 nu a reușit să trimită documentația completă cerută de Ministerul Culturii. Mai mult, primarul a și mințit că e nevoie de un studiu arheologic și unul istoric, sugerând că întârzierile sunt de la București, deși Ministerul Culturii nu a cerut așa ceva.

Dar Mihai Chirica nu are nici un interes să existe un document care să-i oprească pe cei care, cu complicitatea Primăriei, mutilează orașul.

Între timp, curg procesele privind autorizații abuzive de construcție emise de Primăria Iași. În cea mai recentă speță, un ieșean a câștigat în instanță după ce a dovedit că o scară a fost botezată „alee“, cu complicitatea Primăriei.

Mihai Chirica a mințit chiar și în ceea ce privește „momentul istoric”, cum l-a numit, al aducerii de tramvaie noi la Iași. Pesedistul vopsit în liberal și-a asumat succesul operațiunii, deși licitația și banii au venit de la Ministerul Dezvoltării, fără implicarea Primăriei Iași.

De fapt, oamenii impuși de Chirica sunt atât de incompetenți, că nu au fost în stare să amenajeze peroanele din stații după măsura noilor tramvaie, așa că acestea nu pot fi folosite pentru transportul ieșenilor în condiții civilizate. Momentul istoric se amână.

Iașul tot nu are un parc industrial. Oradea are 5, Cluj-Napoca 3, iar Brașov 2. Chiar orașe mai mici decât al nostru au câte un parc industrial, incubator pentru afaceri și pentru locuri de muncă. Chirica nu e însă interesat decât de combinații penale (conform procurorilor DIICOT), nu de dezvoltare sănătoasă.

Și „reușitele” marelui edil nu se opresc aici. Să mai enumerăm câteva: sală polivalentă nu, stadion de secol 21 nu, autogară nu, piețe civilizate nu, pasaje și pasarele pentru a debloca orașul nu!

În fine, Mihai Chirica a făcut de rușine inclusiv capitala culturală, dezvelind o statuie a lui Octavian Goga, poetul care ca prim ministru pro nazist a fost implicat direct în represiunea împotriva evreilor din România. Nu a fost o întâmplare, căci discursul public al primarului este de ani de zile înțesat de expresii discriminatorii la adresa apartenenței etnice sau culorii pielii altor oameni (fapte pentru care a și fost amendat de Consiliul pentru Combaterea Discriminării). Iar statuia nu a fost dată jos nici azi, în ciuda dovezilor istorice clare împotriva lui Octavian Goga, ci doar a fost adăugată o plăcuță în care este menționat că „activitatea sa politică (a poetului – n.m.) este una regretabilă”.

Regretabilă este și activitatea politică a dublului inculpat și prieten al mafiei imobiliare Mihai Chirica.

Marius BODEA

Senator USR PLUS de Iași

Sursa: https://www.curentul.info/politic/inca-un-an-pierdut-pentru-iasi/

Ultimă oră

Același autor