7.4 C
Iași
4 aprilie, 2025

În Stare de Bine la 6 ani: Peste 6 milioane de euro destinate ONG-urilor, pentru proiecte care au atins un sfert din populaţia României

19 martie 2025, 14:36

Program de amploare naţională: 4.6 milioane de beneficiari ai iniţiativelor susţinute prin În Stare de Bine.

De-a lungul celor 6 ani, În Stare de Bine a mobilizat resurse importante şi mii de oameni, care s-au unit în misiunea de a transforma comunităţile vulnerabile din toată ţara, reducând inegalităţile sociale, pentru ca România să fie mai bine. Programul a oferit granturi nerambursabile în valoare totală de peste 6.2 milioane de euro către ONG-uri din România, atingând peste 4.6 milioane de persoane, aproape un sfert din populaţia ţării.

Programul a contribuit la dezvoltarea societăţii civile şi a comunităţilor din România, sprijinind iniţiative ce reduc inegalităţile sociale, prin apeluri anuale de proiecte, în trei domenii de intervenţie: cultură, sport şi viaţă sănătoasă.

În urma apelurilor de finanţare, 147 de organizaţii au derulat 184 de proiecte în toate judeţele ţării, 51% dintre activităţi fiind desfăşurate în mediul rural. Numărul persoanelor implicate direct ar umple de peste 3 ori Arena Naţională, depăşind 185.000. Activităţile culturale, educaţional-recreative, sportive, medicale sau de educaţie pentru sănătate s-au desfăşurat pe durata a peste 45.000 de ore – durata ocolului Pământului pe jos, în pas lejer, de 4-5 ori.

Impactul În Stare de Bine a fost unul naţional, cu evenimente organizate în toate judeţele ţării. Cele mai multe dintre iniţiativele derulate au avut loc în Bucureşti (35% din proiecte), urmat de judeţe ca: Iaşi (16% din proiecte), Cluj (14% din proiecte), Constanţa (13% din proiecte), respectiv Timiş (12% din proiecte).

În total, au fost organizate peste 1.600 de evenimente deschise publicului larg şi aproape 8.000 de ateliere. Proiectele finanţate au presupus şi implicarea a peste 700 de instituţii publice, dintre care 288 de şcoli, peste 70 de spitale, respectiv primării sau consilii locale, 47 de centre sociale sau de plasament şi peste 200 de alte instituţii.

„ Programul <<În Stare de Bine>> este mai mult decât o sursă de finanţ are – este un motor al solidarităţii comunitare şi un spaţiu unde iniţiativele care răspund nevoilor reale ale oamenilor sunt susţinute şi încurajate. De-a lungul anilor, programul a sprijinit o varietate de proiecte care au făcut o diferenţă concret ă î n via ţa oamenilor. De la îmbunătăţirea accesului la servicii medicale pentru grupuri vulnerabile, la crearea unor oportunităţi de incluziune prin cultură şi sport, de la proiecte care au ajutat viitoare mame din comunităţi izolate să îşi monitorizeze pentru prima dată sarcina, p ână la proiecte care au oferit servicii medicale şi de igienă persoanelor fără adăpost, au creat contexte în care copiii cu deficienţe de auz au putut juca într-o piesă de teatru sau au făcut posibil ca sportivii în scaun rulant sau cu alte tipuri de dizabilităţi să participe la competiţii naţionale dedicate acestora.

Ne dorim ca diversitatea umană să fie v ă zut ă ca o normalitate, iar accesul la servicii esenţ iale s ă fie adaptat fiecăruia. Organizaţiile neguvernamentale joacă un rol esen ţial în atingerea acestui obiectiv, iar dedicarea şi implicarea lor fac o diferenţă reală î n comunit ăţi. Le mulţumim tuturor celor care, prin munca lor, contribuie la o societate mai incluzivă şi mai echitabilă ”, a declarat Laura Cireaşă , Coordonatorul programului „În Stare de Bine” şi membru FDSC.

În Stare de Bine a mobilizat toată Rom ânia, prin intervenţii în domenii î n general sub-finan ţ ate: cultur ă, sport ş i via ţă sănătoasă

Peste 2 milioane de oameni, echivalentul populaţiei Bucureştiului, au fost beneficiarii celor 38 de proiecte finanţate în domeniul Culturii. În 163 de localităţi din ţară, au fost organizate peste 360 de evenimente publice – echivalentul unui eveniment pe zi, timp de un an.

Proiectele finanţate în domeniul Sport au avut peste 282.000 de beneficiari de cele 26 de iniţiative organizate în 103 localităţi. În total, activităţile sportive s-au desfăşurat timp de peste 5.500 de ore – de două ori durata Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2022.

82 de proiecte au fost finanţate în domeniul Viaţă Sănătoasă, dintre care 22 au fost dedicate subiectului egalităţii de şanse. Numărul beneficiarilor depăşeşte 1.5 milioane – de 5 ori populaţia Timişoarei. În cadrul acestor proiecte au fost organizate peste 30.000 de ore de activităţi de educaţie pentru sănătate, educaţional-recreative şi de recuperare medicală sau psihologică.

„ În cei 6 ani de program, am demostrat, alături de organizaţiile non-guvernamentale, că putem genera schimbări tangibile şi sistemice, la nivel local şi naţ ional. În tot acest timp, În Stare de Bine a arătat, încă o dat ă, că o societate sănătoasă se ridică de jos în sus, cu răbdare şi cu atenţie la fiecare verig ă, şi pune în lumină comunit ăţile curajoase, care sunt dispuse să-şi arate vulnerabilităţile. Binele are nevoie de toată sus ţ inerea pentru a creşte, iar, cu fiecare acţiune a noastră, putem face lumea un loc mai bun, aşa cum facem prin toate programele noastre dedicate sprijinirii ONG-urilor ş i comunit ăţilor î n general ”, a declarat Katharina Scheidereiter , Manager CSR Kaufland.

Intervenţii speciale în contextul pandemiei ş i a r ăzboiului din Ucraina

Ca răspuns punctual la anumite situaţii de criză, apelul special #ÎnStareSăAjut a avut în 3 ediţii (2020, 2022, 2023), iar din 2023 este o componentă constantă a proiectului În Stare de Bine. Contextul pandemiei a generat prima ediţie a apelului #ÎnStareSăAjut, urmată în 2022 de situaţia războiului din Ucraina.

Prin cele trei ediţii de până acum, au fost finanţate 36 de proiecte de care au beneficiat peste 460.000 de persoane. În timpul pandemiei, 65 de unităţi medicale şi spitaliceşti au fost dotate cu echipamente şi consumabile. În contextul războiului din Ucraina, peste 36.000 de refugiaţi au fost sprijiniţi prin intermediul proiectelor finanţate şi au fost oferite peste 22.000 de mese calde, mobilizând 350 de voluntari în acest sens.

Despre Î n Stare de Bine

Programul de granturi pentru ONG-uri În Stare de Bine este destinat organizaţiilor neguvernamentale ş i este finan ţ at integral de Kaufland Rom ânia, cu un buget care se ridică la 1 milion de euro anual. Obiectivul său principal este reducerea inegalităţilor sociale prin intermediul activităţilor culturale, sportive şi de viaţă sănătoasă derulate pentru grupuri sau comunităţi vulnerabile, precum şi susţinerea iniţiativelor ce vizează dezvoltarea organizaţ ional ă a sectorului neguvernamental din România. Punem accentul pe intervenţii comunitare care au ca obiectiv implicarea activă a comunit ăţilor în rezolvarea problemelor locale.

Acest program este implementat de FDSC şi se derulează anual prin două sau trei apeluri de proiecte, în funcţie de nevoile identificate. Pentru mai informaţii, accesaţi

Despre Kaufland

Kaufland se num ără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.550 de magazine în 8 ţări, peste 155.000 de angajaţi de angajaţi ş i o re ţ ea care a ajuns în prezent la 190 de magazine în România.

Asumarea responsabilităţii ecologice şi sociale este un aspect esenţial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferenţa”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acţiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfăşurate în parteneriat cu asociaţii neguvernamentale regionale sau naţ ionale ş i urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari.

Pentru mai multe detalii vizitaţi www.kaufland.ro. Pentru mai multe informaţii, vă rug ă m contacta ţ i:

Despre Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC)

Ast ăzi, la 30 de ani de la înfiinţ are, Funda ţ ia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) este recunoscută ca o for ţ ă motrică în sectorul neguvernamental nu numai în România, dar şi în regiune şi pe plan european. Prin munca sa, a reuşit să sus ţ ină nu doar dezvoltarea ONG-urilor, ci şi a unei societăţi civile mai largi, capabilă să răspundă provoc ărilor sociale şi să promoveze drepturile omului, transparenţa şi participarea civică.

Mai multe detalii sunt disponibile la

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.

Sursa: https://www.news.ro/comunicate/in-stare-de-bine-la-6-ani-peste-6-milioane-de-euro-destinate-ong-urilor-pentru-proiecte-care-au-atins-un-sfert-din-populatia-romaniei-21971803

Ultimă oră

Același autor