Acest gem de ardei iute este o combinație surprinzătoare de arome, care îmbină dulceața zahărului cu intensitatea și iuțeala ardeiului iute. Această delicatesă care nu lipsește din cămara de conserve de iarnă a gospodinelor se remarcă prin gustul unic și poate fi folosit într-o varietate de feluri de mâncare și preparate.
Dulce, acrișor şi iute doar puţin peste măsură, gemul de ardei iute va fi minunată la iarnă cu diverse fripturi. Iată cum se prepară şi la ce preparate poate fi servit.
Cum pregătești acasă cel mai delicios gem de ardei iute
Gemul de ardei iute nu este foarte comun în bucătăria românească, dar nici nu este un deliciu de care gospodinele să nu fi auzit. Pentru persoanele mai conservatoare, care asociazăgemul doar cu fructele, trebuie să știi că și cel de ardei iute este dulce la gust, deci nu ai de ce să o eviți.
Secretul stă în combinarea corectă a ardeilor iuți cu cei kapia. Gemul de ardei iute poate fi consumată alături de diferite fripturi, dar și lângă mezeluri. De asemenea, se potrivește de minune cu brânzeturile maturate. Ai grijă când cumperi ardeii, trebuie să te ferești de cei verzi, pentru că gemul va avea o culoare urâtă.
Vei avea nevoie de 700 grame de ardei iuți, 550 grame de ardei capia, un kg de zahăr, 10 grame de sare, 100 ml de zeamă de lămâie sau oțet. Cu aceste ingrediente, îți vor ieși 6 borcane de gem.
Gemul de ardei iute se prepară destul de repede. Aceasta va fi gata în mai puțin de două ore. În primul rând, se spală foarte bine ardeii cu apă rece și lasă-i să se scurgă. După aceea, apucă-te să-i cureți. Trebuie să ai grijă și să faci asta cu mănuși. Nu curăța ardeii cu mâna goală, pentru că vei scăpa foarte greu de iuțeala de pe mâini.
Se taie cozile ardeilor, după care se taie pe lung, pentru a fi mai ușor de scos semințele și toate nervurile. Ideal ar fi să cumperi ardei cât mai drepți, ca să-i cureți cât mai repede.
Mod de preparare
Apoi,jumătățile de ardeise taie după aceea în fâșii. Se spală și se curăță ardeii kapia și la aceștia se scot semințele și nervurile și după aceea se taie în bucățele.
Ardeii kapia trebuie pisați fin, așa că fie faci acest lucru cu blenderul, fie îi bagi în robot. După aceea, pune ardeii iuți într-un vas, adaugă și pasta de ardei kapia, zeama de lămâie sau oțetul, sarea și zahărul. Apoi, lasă toate ingredientele timp de două ore, pentru ca ardeii să lase zeamă, după care pune vasul pe foc.
Flacăra trebuie să fie medie și nu uita să amesteci în gem, din când în când. Gemul are nevoie de aproximativ 10 minute de fierbere prima dată, după care dai oala la o parte de pe foc și o lași încă două ore să stea așa. Apoi, pune din nou vasul pe foc, până se leagă siropul din gem.
Lasă gemul să se răcească puțin și de abia apoi pune-l în borcanele sterilizate. Închide foarte bine capacele la borcane și depozitează gemul de ardei iute în cămară.