Cătălina Elena Balanișcu, psiholog în cadrul Centrului de Dietetică și Nutriție DietOn a vorbit în cadrul #PodcastBZI despre cum ne putem schimba obiceiurile alimentare.
De multe ori, mâncarea devine alinare, recompensă, refugiu sau modalitate de a umple goluri emoționale, iar asta ne influențează sănătatea, energia și chiar încrederea în noi, de aceea, este important să conștientizăm aceste lucruri și să construim o relație mai echilibrată cu ea.
Iată cum ne putem schimba obiceiurile alimentare
Invitata din cadrul podcastului a menționat la ce ar trebui să ne gândim atunci când aducem în discuție relația pe care o avem cu mâncarea.
„Când mă gândesc la relația cu mâncarea avem în centru persoana, persoana care după cum am spus și mai devreme, s-ar putea să aibă niște factori genetici, poate că toată familia are niște probleme de greutate. Există o dată partea asta de individ, factorii ce țin de modul în care s-a dezvoltat și cei care țin de mediu, ce am auzit în familie despre mâncare, sunt tot felul de concepții, gânduri, pe care noi le-am luat ca atare și ne-ar putea ajuta sau nu în relația cu mâncarea. Și atunci când lucrăm pe relația cu mâncarea, ne uităm la toate aceste aspecte din multiple perspective”, explică psihologul.
În același timp, atrage atenția asupra faptului a ceea ce se află în spatele mâncatului compulsiv și cum îl poți opri.
„Dacă spui că nu îți place să mănânci compulsiv, că ai vrea să schimbi lucrul ăsta, în analiza asta, ăsta este comportamentul, dar el are în spate niște gânduri, emoții. Identificăm aceste tipare mentale, emoțiile care ne fac să ajungem să ne comportăm într-un anume fel și sunt exerciții speciale pentru a le identifica și a lucra cu ele. Dacă îmi dau seama că eu practic am un obicei nesănătos, un gând, intrăm un pic în dedesubturile acestor mecanisme ca să transformăm relația noastră cu hrana într-una așa cum o vrem”, mai spune Cătălina Balanișcu.
Află din alt podcastși cu cât timp înainte este bine să rezervi o vacanță.
Cum se creează condiționările în relația cu mâncarea
Psihologul a menționat și faptul că ajungem să ne gândim la ce relație avem cu mâncarea abia atunci când nu mai funcționează ceva și când de important este să analizăm această relație mereu.
„De obicei, ajungem să ne gândim la ce relație am eu cu hrana când ceva nu funcționează, la fel ca și în relația cu oamenii. Este această perspectivă relațională, o putem pune în acest cadru. Chiar și în aceeași familie cu aceleași mesaje, rezultatele ar putea să fie diferite, de la un copil la altul. E adevărat că vorbele, lucruri pe care le auzim în familie ne pot influența, fie pe a mânca într-un anume fel, fie prin a refuza. Ideea e că atunci când analizăm relația cu mâncarea, analizăm ceea ce am primit din familie și analizăm din perspectiva adultului dacă vreau să continui sau nu”, explică Cătălina Balanișcu.
De asemenea, a explicat cum se creează condiționările și cât de important este să conștientizăm și să fim flexibili în relația cu mâncarea.
„Se pot crea condiționări fără să ne dăm seama ca părinți, ca bunici. Se pot crea condiționări în relația cu mâncarea, cu anumite alimente sau ingrediente, cum lucrăm noi este să ne întrebăm ce este în spatele acestora. Uite, eu astăzi nu am băut cafea până să ajung aici la voi, pentru că așa a fost ziua mea până acum, dar mie îmi place foarte mult cafeaua și să îmi încep ziua cu ea, e o decizie asumată, pentru că mie îmi place gustul cafelei. Dar nu e o tragedie pentru mine dacă astăzi am băut mai târziu, este despre a conștientiza, îmi place, îmi doresc lucrul acela, dar să fii destul de flexibil încât să nu depind de el”, mai spune psihologul.
Pentru a afla toate informațiile referitoare la cum ne putem schimba obiceiurile alimentare, accesează și vizionează podcastul integralAICI.