10.08.2024 20:48
10.08.2024 21:05
FOTO: Agerpres
La începutul lunii august a avut loc cel mai mare schimb de prizonieri dintre SUA şi Rusia de la terminarea Războiului Rece încoace. Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a venit cu informaţii de culise despre acest schimb istoric.
„La un moment dat, a fost un schimb de prizonieri între Federaţia Rusă şi SUA, şi a fost considerat ca fiind cel mai mare schimb de prizonieri de la încheierea războiului rece. Dacă s-a întâmplat lucrul ăsta, ce canale s-au pus în mişcare? Poate fi şi o parte îmbucurătoare, înseamnă că ei încă mai comunică pe anumite canale” , a punctat Răzvan Dumitrescu.
„S-au pus în mişcare canale sub monitorizarea şi impulsul americanilor. Biden şi-a asumat cam de un an de zile această decizie. State europene au fost alături de americani în această privinţă. Slovenia arestase trei spioni ruşi, spre exemplu. Norvegia, Polonia, Germania, au fost şi ele implicate în acest extrem de laborios şi complex demers. Unii au criticat, spunând că se formează un precedent. Vorbim de oameni despre care şi Federaţia Rusă a recunoscut că au comis acte infracţionale foarte grave în statele NATO.
Din ce am înţeles eu, s-a spus inclusiv că în anumite momente Biden le-a întors mâna la spate ruşilor pe acest aspect. Nu ştiu ce a însemnat acest lucru”, a declarat Cristian Diaconescu.
Turcia a coordonat schimbul de prizonieri
Turcia a coordonat la Ankara un schimb de 26 de deţinuţi între Rusia şi mai multe ţări occidentale, printre ei numărându-se şi jurnalistul american Evan Gershkovich, a anunţat joi preşedinţia turcă, transmite AFP.
„MIT (serviciul turc de informaţii – n.red.) a desfăşurat la Ankara cea mai importantă operaţiune de schimb de deţinuţi din ultima vreme, care a implicat 26 de persoane din închisori din şapte ţări diferite (SUA, Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia, Rusia şi Belarus)”, a anunţat preşedinţia turcă într-un comunicat de presă.
„Zece deţinuţi, inclusiv doi minori, au fost transferaţi în Rusia, 13 în Germania şi trei în Statele Unite”, precizează preşedinţia turcă.
Cei 26 de deţinuţi care au făcut obiectul acestui schimb au fost transportaţi în Turcia cu şapte avioane, dintre care două din SUA, câte unul din Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia şi Rusia, mai precizează sursa citată.
În acest schimb, unul dintre cele mai importante de la încheierea Războiului Rece, alături de jurnalistul american Evan Gershkovich este de asemenea eliberat din Rusia fostul puşcaş marin Paul Whelan, potrivit CNN.
De asemenea, Vadim Krassikov, un presupus agent rus încarcerat în Germania pentru asasinarea unui fost comandant separatist cecen la Berlin în 2019, a fost predat Rusiei în acest schimb.
Turcia nu a oferit alte precizări şi nici Washingtonul sau Moscova nu au comunicat deocamdată lista celor eliberaţi prin acest schimb.
Totuşi, opozanţii ruşi Oleg Orlov, Vladimir Kara-Mourza şi Ilia Iaşin ar putea fi pe listă, la fel şi două colaboratoare ale activistului anti-Kremlin decedat în închisoare Alexei Navalnîi, respectiv Lilia Ceaniceva şi Ksenia Fadeieva, întrucât nu se mai află la locul lor de detenţie.
De asemenea, susţinătorii artistei Alexandra Skotcilenko, condamnată la şapte ani de închisoare pentru înlocuirea etichetelor de preţ de la supermarketuri cu mesaje de denunţare a ofensivei ruse împotriva Ucrainei, afirmă că şi ea a fost transferată, în aceeaşi situaţie fiind, potrivit unor ONG-uri, tânărul ruso-german Kevin Lik şi militantul Daniil Krinari.
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko l-a graţiat marţi pe cetăţeanul german Rico Krieger, condamnat la moarte în iunie pentru terorism şi care pare de asemenea să fi fost predat în acest schimb, conform Agerpres
10 aug 2024, 19:41