Multe persoane se pot întreba cu ce se mănâncă semințele de cânepă, ei bine, acestea pot fi consumate în moduri variate. Mai mult de atât, cultivarea cânepii reprezintă una dintre cele mai vechi ramuri ale industriei umane și cea mai veche direct atestată.
Cânepa a fost și este utilizată în diverse domenii precum producția hârtiei, industria textilă, în construcții, dar intră și în compoziția a numeroase produse de îngrijire personală, este folosită ca supliment nutrițional, în alimentație, în medicină și la producerea uleiului esențial, cu efecte miraculoase asupra pielii și părului.
Cu ce se mănâncă semințele de cânepă
Semințele de cânepă pot fi consumate în moduri variate precum: salate de legume și fructe, produse de panificație, rețete de paste și orez, lapte de cânepă și pot fi încadrate din punct de vedere biologic în categoria nucilor sau semințelor oleaginoase.
Având un gust similar cusemințele de pinși de floarea soarelui, semințele de cânepă pot fi folosite în orice rețetă. În ceea ce privește conținutul nutritiv, sămânța de cânepă decorticată conține în principiu 30% proteine, 42% grăsime și 15% carbohidrați.
Pentru diabetici, indicele glicemic al semințelor de cânepă decorticate este considerat mic datorită conținutului scăzut de carbohidrați. Semințele sunt, de asemenea, pline de nutrienți care moderează nivelul de zahăr din sânge.
De asemenea, seminţele de cânepă decorticate conţin 30% proteine, din care 65% este proteină uşor de digerat, numită şi edestină. Aceasta joacă un rol important pentru organism deoarece este uşor de digerat şi stimulează producerea de anticorpi care întăresc sistemul imunitar şi ne feresc de efectele nocive ale radicalilor liberi.
Proteina din cânepă conţine toţi cei 21 de aminoacizi cunoscuţi, inclusiv cei 8 aminoacizi esenţiali pe care organismul uman adult nu îi poate produce (leucina, lizina, metionina, fenilalanina, triptofanul, valina şi treonina).
Efectele secundare ale acestor semințe
Deșisemințele de cânepăsunt un adaos sănătos la dieta ta, există câteva aspecte de care trebuie să ții cont. În primul rând, ele sunt bogate în calorii și grăsimi. Consumul moderat de semințe poate fi benefic, însă consumul excesiv poate duce la un aport prea mare de calorii și grăsimi.
Semințele de cânepă pot interacționa cu anumite medicamente, inclusiv anticoagulante. Studiile au arătat că semințele de cânepă reduc coagularea sângelui, ceea ce poate interfera cu medicamentele prescrise pentru subțierea sângelui.
Semințele pot interfera și cu glicozidele cardiace (medicamente pentru inimă), cum ar fi digoxina. Aceste medicamente ajută la menținerea unui ritm cardiac sănătos, iar cânepa poate avea un efect similar. Combinarea celor două poate duce la bradicardie, un ritm cardiac mai lent decât normal.
Semințele de cânepă pot spori efectele unor diuretice, medicamente care elimină excesul de fluide din corpul tău. Acestea pot determina organismul să elimine prea mult potasiu, ceea ce poate duce la un nivel periculos de scăzut de potasiu.
Nu există suficiente cercetări clinice care să demonstreze că semințele de cânepă sunt sigure, fie pe cale orală, fie topic, pentru femeile însărcinate sau care alăptează, așa că nu sunt recomandate. Coaja semințelor de cânepă poate conține cantități infime de THC, compusul psihotrop activ din marijuana. Dacă ai avut o dependență anterioară de cannabis, ia în considerare căutarea unei alternative. Prin urmare, multe persoane se pot întreba cu ce se mănâncă semințele de cânepă și la ce preparate se folosesc.
Sursa: https://www.bzi.ro/cu-ce-se-mananca-semintele-de-canepa-iata-cum-sa-le-introduci-in-dieta-ta-5430543