18 C
Iași
15 septembrie, 2024

Cristian Diaconescu susţine că îşi propune să fie un preşedinte tehnocrat. El afirmă că dacă ajunge la Cotroceni nu va semna automat toate legile votate în Parlament

astăzi, 15:08

Fostul lider al PMP Cristian Diaconescu a precizat că vrea să fie un preşedinte tehnocrat, dar că nu va semna automat legile care vin pe masa sa după votul din Parlament.

”Vreau să fiu un preşedinte tehnocrat, adică să arăt că această meserie de preşedinte poate fi exercitată cunoscând exact care sunt atribuţiile. Am avut şansa să am pregătirea universitară şi cea de practician, inclusiv în Administraţia Prezidenţială, încât să pot înţelege ce trebuie făcut, ce poate fi făcut şi unde nu trebuie să te implici ca preşedinte”, a declarat pentru News.ro, Cristian Diaconescu.

Întrebat dacă nu există riscul ca un preşedinte ales independent să fie la Cotroceni mai degrabă spectator la deciziile politice luate de partide în Parlament, Diaconescu afirmă că acele legi în cazul cărora ”evaluarea este necorespunzătoare” pot să nu primească semnătura preşedintelui.

– Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed

”Raporturile de dependenţă politică între preşedintele României şi deciziile parlamentare sunt cât se poate de clare. Un preşedinte tehnocrat nu primeşte şi semnează direct ceea ce departamentele îi dau legat de promulgarea legilor. La ce mai e nevoie de semnătura ta dacă nu ai nici o contribuţie? A nu semna o lege faţă de care evaluarea nu este corespunzătoare presupune o discuţie ulterioară, presupune acomodarea unor perspective cu reprezentanţii parlamentari ce nu poate fi făcută dintr-o zonă politică, ci dintr-o zonă tehnocrată”, a spus Cristian Diaconescu.

El a dat ca exemplu problemele din Justiţie, pe care un preşedinte tehnocrat le poate discuta ”cu mai mult succes” în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

”Merg în CSM, prezidez şedinţa respectivă şi discutăm aceste teme. Nu le poţi discuta decât din perspective tehnocrate, pentru că dacă te duci între ei cu sentimentul lor de castă şi ai o abordare politică partizană în momentul acela ai anihilat mesajul”, consideră Cristian Diaconescu.

Totodată, fostul lider PMP le dă un sfat competitorilor în cursa prezidenţială şi anume ”să să se pregătească temeinic, pentru că meseria de preşedinte are anumite paliere cu responsabilităţi constituţionale de care astăzi nu vorbeşte nimeni”

”Între ce se discută în precampanie şi ceea ce te aşteaptă, dacă vei câştiga, distanţa, cel puţin din exprimarea publică a multora, este foarte mare. Am văzut ce s-a întâmplat şi în campania pentru Parlamentul European. În România nu a existat vreo polemică în legătură cu calitatea celor care ne reprezintă în PE, nu au existat întrebări care să se refere la diversele responsabilităţi”, a mai afirmat Cristian Diaconescu.

Fostul lider PMP şi-a anunţat cu o zi în urmă intenţia de a candida ca independent la alegerile prezidenţiale. Cristian Diaconescu este prezent vineri la Iaşi la acţiunea de strângere de semnături pentru înscrierea sa în cursa prezidenţială.

Sursa: https://www.news.ro/politic-intern/cristian-diaconescu-sustine-ca-isi-propune-sa-fie-un-presedinte-tehnocrat-el-afirma-ca-daca-ajunge-la-cotroceni-nu-va-semna-automat-toate-legile-votate-in-parlament-1922400830312024081521717653

Ultimă oră

Același autor