1.3 C
Iași
30 decembrie, 2024

Conferința Be EU. R. Pricopie: „Studenții români pot să studieze oriunde, din Chile până în Japonia, din Islanda până în Africa de Sud”

Miercuri, are loc conferința „E.U. ești TU – Reflectarea intereselor naționale în noua arhitectură politică europeană”, organizată de Antena 3 CNN și Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Românii care au cele mai importante funcţii la nivelul Uniunii Europene discută cu profesori universitari, analişti şi studenți despre definirea intereselor naționale, dar şi despre schimbările în prioritățile Uniunii Europene. Remus Pricopie, rectorul SNSPA a avut primul cuvântul la dezbatere , moderată de Sabina Iosub, jurnalistă Antena 3 CNN. El a vorbit despre avantajele pe care le oferă statutul României de stat-membru al UE pentru tineri, dar și despre felul în care a evoluat domeniul de studiu al Afacerilor Europene de-a lungul ultimilor 35 de ani, SNSPA fiind universitatea care a fondat prima școală din domeniu.

„În primul rând, doresc să mulțumesc Antenei 3 și colegilor de la Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene pentru că ați muncit împreună câteva luni și ați gândit acest format de dezbatere. Evident, intră în misiunea SNSPA să discute afaceri europene, de fapt îl avem în stânga noastră pe domnul Pașcu, primul decan și decanul fondator al Școlii de Relații Internaționale și Afaceri Europene, în urmă cu 35 de ani.

La început, evident, era un subiect tehnic, specializate, aici au reușit profesorii noștri, pentru că și eu sunt absolvent de SNSPA să creeze acel minim necesar de specialiști. Și celelalte universități au făcut acest lucru, noi am fost primii dar suntem bucuroși că găsim specialiști în afaceri europene și la Universitatea București, și la Cluj, și la Iași, și la Oradea, și la Timișoara și e un lucru important pentru că, de fapt, Afacerile Europene nu mai reprezintă sau n-ar mai trebui să reprezinte un subiect de nișă. Fiecare funcționar public în statul român astăzi, într-o formă sau alta are de-a face cu problematica europeană.

Indiferent că vorbim de norme europene, pe care noi le transpunem în legislația națională, că vorbim de fonduri europene, de PNRR, toată lumea aude de PNRR, sunt problematici europene și din perspective diferite trebuie să le înțelegem. Vorbim de mass-media, o avem pe Alina Bârgăoanu, expert european pe probleme fake news, da, nouă ne plac mai mult abordările teoretice și, aici, uneori, avem discuții intense cu domnul profesor Bărbulescu, care ne spune că a mai scos un volum pe problematica afacerilor europene. Volumele dumnealui au defectul să fie foarte groase, cu multe pagini, dar, repet, intră în atribuțiile noastre să încercăm să facem lucrurile în așa fel încât să fie înțelese și de publicul larg.

Pentru că dacă nu sunt înțelese și de publicul larg, apar teme gen Brexit, Roexit și multe alte exit-uri, fără să ne gândim că, de fapt, Europa e un rezervor extraordinar de stabilitate pentru fiecare stat membru. O forță economică extraordinară și foarte multe drepturi, așa cum ați spus mai devreme pentru noi, cetățenii europeni. Văd aceste evenimente ca pe o modalitate prin care să încercăm să discutăm despre un subiect foarte complicat într-o manieră simplă și să înțelegem beneficiile extraordinare pe care noi le avem și în special cei tineri.

Eu am prins în generația mea statul la coadă la ambasadă ca să primesc viză să pot să merg în Germania, sau în Franța, sau în Belgia. Copiii mei nu au această problemă. Eu nu am avut posibilitatea să aplic la orice universitate îmi doresc, doamna prorector Crina Rădulescu, răspunde de 240 de acorduri ERAMUS bilaterale, adică studenții noștri și nu numai studenții noștri, studenții români pot să studieze pentru o perioadă determinată oriunde, din Chile până în Japonia, din Islanda până în Africa de Sud.

Acestea sunt beneficiile UE și o să avem mai târziu pe doamna Mînzatu și ne va spune acest lucruri. Și mai e un aspect, iar cu asta voi încheia și vom invita participanții la acest panel să meargă mai departe cu intervențiile dumnealor – în SNSPA, întotdeauna am încurajat profesioniștii, teoreticienii care, în același timp sunt și practicieni – Victor Negrescu, preda Afaceri Europene, este vicepreședinte de Parlament European, domnul Pașcu, înainte, a fost vicepreședintele PE, domnul Bărbulescu, l-am menționat mai devreme, vine din Ministerul de Externe, un de a creat Departamentul de Afaceri Europene sau a contribuit la crearea departamentului.

Această îmbinare între abordarea teoretică și ce se întâmplă, efectiv, pe teren, cred că e fundamentală și numai în felul acesta putem să avem cea mai bună poziție apropo de interesul României și interesul cetățenilor români, înțelegând foarte bine, atât mecanismele sofisticate europene dar și ceea ce simt românii că ar trebui să însemne pentru ei Uniunea Europeană”, a spus rectorul Remus Pricopie.

Sursa: https://www.antena3.ro/politica/conferinta-be-eu-r-pricopie-studentii-romani-pot-sa-studieze-oriunde-din-chile-pana-in-japonia-din-islanda-pana-in-africa-de-sud-726206.html

Ultimă oră

Același autor