7.4 C
Iași
27 aprilie, 2024

Concurenţă de 4,22/loc la Medicină la Iași

08:28, 22 iulie 2020

S-a încheiat perioada de înscrieri la concursul de admitere la UMF Iaşi. Deşi numărul total de candidaţi este aproximativ acelaşi cu cel de anul trecut, la Medicină concurenţa este cea mai mare din ultimii 4 ani: 4,22/loc bugetat. Testul grilă va avea loc duminică, 26 iulie.

La sfârşitul perioadei de înscrieri la admiterea de la UMF Iaşi, la Medicină sunt 1261 de dosare (concurenţă de 4,22/loc bugetat), la Asistenţă Medicală Generală – 312 (concurenţă de 5.57 /loc bugetat), la Nutriţie şi Dietetică – 55 (concurenţă de 5.00/loc bugetat), la Medicină Dentară – 273 (concurenţă de 3.21/loc bugetat), la Asistenţă de Profilaxie Stomatologică – 8 (concurenţă de 0.89/loc bugetat), Tehnică Dentară – 78 (concurenţă de 2.60 /loc bugetat), la Farmacie – 75 (concurenţă de 0.77/loc bugetat), la Bioinginerie medicală – 100 (concurenţă de 1.52/loc bugetat), iar la Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare – 175 (concurenţă de 2.36/loc bugetat).

Total înscrişi: 2337 candidaţi.

Cea mai mare concurenţă o înregistrează Facultatea de Medicină, de 4,22/loc bugetat, mai mare decât anii trecuţi (3.71/loc bugetat – în 2019, 3.21/loc bugetat – în 2018 şi 3,20/loc bugetat – în 2017), iar cea mai mică Facultatea de Farmacie (0.77/loc bugetat).

„Situaţia finală a înscrierilor arată că numărul total de candidaţi este aproximativ acelaşi cu cel de anul trecut. În ultimii patru ani, am asistat la o creştere semnificativă a numărului de candidaţi la Facultatea de Medicină, ajungând în acest an să avem o concurenţă de 4,22/loc bugetat, cred că cea mai mare din ţară. Ne îngrijorează în schimb trendul descendent al numărului de înscrişi la Facultatea de Farmacie, dar este o situaţie pe care o întâlnim la nivel naţional, iar motivele sunt multiple şi necesită o analiză aprofundată. Per total, suntem mulţumiţi că în ciuda situaţiei epidemiologice complicate am reuşit să ne mobilizăm pentru desfăşurarea în condiţii optime a concursului de admitere şi că 2337 de tineri au ales Universitatea noastră pentru a-şi îndeplini visul. Le doresc candidaţilor mult succes!” a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

Testul grilă va avea loc duminică, 26 iulie. În condiţiile crizei epidemiologice, conducerea Universităţii a luat măsuri extraordinare pentru siguranţa candidaţilor.

„Am pregătit 110 de amfiteatre şi săli de concurs, atât de la Universitatea noastră, cât şi de la celelalte universităţi ieşene. De asemenea, peste 600 de cadre didactice şi auxiliare vor fi implicate în procesul de admitere, se vor distribui măşti candidaţilor, vor fi recipiente cu dezinfectant în săli şi la intrarea în clădiri şi se va măsura temperatura candidaţilor la intrare. Este un efort colectiv fără precedent pentru desfăşurarea concursului de admitere în condiţii de maximă siguranţă”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Concursul de admitere se organizează la UMF Iaşi, la următoarele specializări: Medicină (durata studiilor 6 ani), Medicină Dentară (6 ani), Farmacie (5 ani), Asistenţă Medicală Generală (4 ani), Nutriţie şi Dietetică (3 ani), Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare medicală (3 ani), Tehnică dentară (3 ani), Asistenţă de Profilaxie Stomatologică (3 ani) şi Bioinginerie (4 ani).

Numărul de locuri pus la dispoziţia candidaţilor este 728 locuri fără taxă şi 639 locuri cu taxă în lei. Taxa de studiu pentru ciclul de studii universitare de licenţă, pentru anul universitar 2020-2021, este de 7.500 lei /an de studiu pentru Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie, 5.000 lei/an de studiu pentru Asistenţă Medicală Generală şi Bioinginerie şi 4.000 lei/an de studiu pentru specializările cu durata studiilor de 3 ani.

Concursul pentru admitere va avea loc sub forma unui test grilă, cu durata de trei ore. Clasificarea candidaţilor se va face în ordinea descrescătoare a mediei, în care o pondere de 90% va avea nota obţinută la testul grilă, iar 10% media de la bacalaureat.

Sursa: https://www.curentul.info/educatie/concurenta-de-422-loc-la-medicina-la-iasi/

Ultimă oră

Același autor