14.2 C
Iași
8 septembrie, 2024

Caz de sclavie la Iași. Bărbat arestat pentru că exploata trei persoane cu dizabilități

Un bărbat din județul Iași este cercetat pentru că ar fi supus la muncă forţată, la o stână din Schitu Duca, trei persoane cu dizabilităţi, minore, folosind acte de constrângere fizică şi psihică.

”La data de 18.07.2024, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea unui inculpat, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi supunerea la muncă forţată sau obligatorie”, a informat vineri DIICOT.

Potrivit sursei citate, din materialul probator administrat în cauză a reieşit că, începând cu anul 2010, acesta a recrutat trei persoane vătămate majore cu dizabilităţi şi, prin inducere în eroare cu privire la remuneraţia pe care urma să le-o remită, le-a primit şi adăpostit la o fermă situată pe raza unei comune din judeţul Iaşi, unde, prin acte de constrângere fizică şi psihică, le-a exploatat prin supunere la muncă forţată şi obligatorie.

Perioada de sclavie a durat undeva între 10 și 14 ani.

Cei trei bărbați au fost sechestrați, puși la cele mai grele munci, bătuți cu furca sau ciomagul, iar când âncercau să evadeze era chiar mai rău. De multe ori încercările de fugă eșuau cu complicitatea vecinilor sau a altor oameni din comunitate care raportau “stăpânului de sclavi” încercările de evadare. Trăiau într-o mizerie cruntă și deseori nu aveau apă sau mâncare.

Cercetările au mai stabilit că inculpatul a acţionat cu autoritate deplină asupra persoanelor vătămate pe care nu le-a remunerat pentru activităţile prestate, privându-le totodată de cele mai elementare mijloace de subzistenţă, dar şi de acces la tratamentele medicale adecvate afecţiunilor de care suferă.

Vineri, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Iaşi a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile, scrie Agerpres.

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/caz-de-sclavie-la-iasi-barbat-arestat-pentru-ca-exploata-trei-persoane-cu-dizabilitati-2866493

Ultimă oră

Același autor