17.9 C
Iași
27 aprilie, 2024

Bienala de la Veneţia – Artistul Şerban Savu va expune 50 de lucrări şi mozaicuri în care muncitorul este personaj între două lumi: „M-a interesat să văd realitatea de dincolo de propagandă”

astăzi, 12:15

„What work is/ Ce este munca” este proiectul artistului Şerban Savu, curatoriat de Ciprian Mureşan, care va reprezenta România la Bienala de la Veneţia. Artistul român propune anul acesta 50 de lucrări şi mozaicuri mai mici sau de mari dimensiuni în care personajul principal este muncitorul, „aflat între două sisteme”.

„Tema muncii este o preocupare mai veche a mea. La mijlocul anilor 2000 mă interesa foarte mult să cercetez arta oficială de dinainte de 89 pentru că mi s-a părut că e nevoie de aprofundare şi am luat la rând temele vehiculate de arta realist-socialistă şi le-am transpus în realitate, tema muncitorului era cea mai pregnantă, era stâlpul pe care s econtruia societatea utopică. Însă, uitându-mă la lumea din jurul meu n-am mai văzut acelaşi eroiasm şi patos evocat de imaginile realist-socialiste, desigur că trecuseră nişte ani, însă m-a interesat să văd realitatea de dincolo de propagandă, m-a interesat să văd ce este cu acest personaj în situaţia lui de a fi între două lumi, între două sisteme”, a explicat demersul său artistul Şerban Savu.

„Eu m-am referit la arta oficială de dinainte de ’89, pentru că la mijlocul anilor 2000 care n-a fost cercetat îndeajuns. Mi s-a părut important să investighez ce se întâmplă acum şi am preluat toate temele de propagandă dinainte d e89 şi am căutat varianta lor reală în lumea de astăzi şi aşa a apărut ideea muncitorului, a muncii, a timpului liber care face parte din programul de lucru. Dar m-au interesat ipostazele reale, ce se ascunde în spatele propagandei, non eroul, viaţa de zi cu zi văzută prin prisma artelor şi încercând să aflu ce s-a întâmplat cu personajul nostru, a muncitorului, în perioada de tranziţia, în perioada în care navighează între două lumi”, a mărturisit Şerban Savu.

Potrivit curatorului, Ciprian Mureşan, „tema muncii este foarte actuală în prezent: sunt proteste în Franţa pentru perioada de pensionare, în Germania se gândesc să facă săptămâna de lucru de patru zile de muncă, este deci o temă actuală exploatarea în general şi a imaginii şi a muncitorului”.

Echipe de câte doi artişti mozaicari vor crea un mozaic de 4×5 metri pe parcursul a şapte luni

La Veneţia, Şerban Savu va expune „în jur de 50 de lucrări, grupate sub forma unui poliptic de mari dimensiuni, monumental, o formă canonică de artă, vor şi patru machete arhitectonice care au inserate nişte mozaicuri de mici dimensiuni iar la Noua Galerie a Institutului Român de Cultură vom crea un mozaic de mari dimensiuni care va reproduce unul dintre mozaicurile mici din Pavilion şi se va lucra pe toată durata Bienalei. Echipe de câte doi artişti mozaicari din Universităţile de la Iaşi şi Chişinău care vor crea acest mozaic de patru pe cinci metri, timp de şapte luni, cu o scenă de relaxare, de picnic, pe care încercăm să o donăm oraşului Chişinău, în încercarea de a-l finaliza până la încheierea Bienalei”, a declarat Şerban Savu pentru News.ro.

Lucrările care vor fi expuse la Veneţia sunt mai vechi dar şi noi, „ne-am apucat de acest proiect de mai mult de un an şi tot ce am lucrat a fost în direcţia aceasta. Sunt şi lucrări create acum 15 ani. Ar fi fost dificil să produc atât de multe lucrări într-un timp atât de scurt”, a mai spus pentru News.ro, Şerban Savu.

Proiectul „What work is/ Ce este munca” va putea fi văzut în perioada 20 aprilie – 24 noiembrie la Pavilionul României din Giardini della Biennale şi în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. „Cred că va fi o participare memorabilă. ICR este de multă vreme implicat logistic. Din 2010, după negocieri cu autorităţile veneţiene, spaţiul de la IRCCU găzduieşte o parte a proiectului, astfel România are privilegiul de a avea două spaţii”, a spus Liviu Jicman, preşedintele ICR.

Proiectul României include cerinţele temei generale a celei de-a 60-a Expoziţii Internaţionale de Artă – La Biennale di Venezia, „Străini pretutindeni/ Foreigners Everywhere”.

Autori: Şerban Savu (artist clujean, reprezentat de galeria Plan B), Nana Esi (artist invitat), Sophie Keij (artist invitat), Ciprian Mureşan (curator), Cristian Alexandru Damian (manager proiect) şi Fundaţia IDEA (organizator).

România şi alte 88 de ţări participă la ediţia de anul acesta a Bienalei de Artă de la Veneţia. Ţara noastră are un pavilion propriu în Giardini începând cu 1938.

Organizatorii participării României la Bienala de la Veneţia sunt Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Ministerul Culturii. Comisar este Ioana Ciocan.

Sursa: https://www.news.ro/cultura-media/bienala-de-la-venetia-artistul-serban-savu-va-expune-50-de-lucrari-si-mozaicuri-in-care-muncitorul-este-personaj-intre-doua-lumi-m-a-interesat-sa-vad-realitatea-de-dincolo-de-propaganda-1922401520452024031221529897

Ultimă oră

Același autor