13.2 C
Iași
2 mai, 2024

ALEGERI ÎN TURCIA. Erdogan sau Kilicdaroglu, cine va fi noul sultan de la Istanbul? / S-au deschis secțiile de votare

ALEGERI ÎN TURCIA. Erdogan sau Kilicdaroglu, cine va fi noul sultan de la Istanbul? / Sursa FOTO: pexels.com

Publicat: 28/05/2023, 09:10

Turcia votează duminică în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Ce vor alege cetățenii – prelungirea domniei lui Recep Tayyip Erdogan spre al treilea deceniu sau un „reset” și intrarea sub „umbrela” SUA?

Agenția Reuters scrie despre cum Erdogan (69 de ani) a sfidat sondajele de opinie și a ieșit învingător, cu un avans de aproape cinci puncte față de rivalul său Kemal Kilicdaroglu, în

Dar nu a reușit să atingă pragul de 50% necesar pentru a evita un al doilea tur.

Miza alegerilor

Asistăm azi la o cursă cu consecințe profunde pentru Turcia însăși și pentru geopolitica globală.

Rezultatul lui

, neașteptat de bun pe fondul unei crize profunde a costului vieții, și o victorie în alegerile parlamentare pentru partidul său conservator AKP, l-au încurajat pe liderul de la Ankara.

Kilicdaroglu (74 de ani) este candidatul unei alianțe de opoziție formată din șase partide și conduce Partidul Republican al Poporului (CHP), creat de fondatorul Turciei, Mustafa Kemal Ataturk.

Tabăra sa s-a străduit să recupereze impulsul după șocul de a fi rămas în urma lui Erdogan în primul tur.

Alegerile vor decide nu numai cine conduce Turcia, o țară membră NATO cu 85 de milioane de locuitori, ci și cum este guvernată, încotro se îndreaptă economia sa, precum și forma politicii externe, în urma căreia Turcia a iritat Occidentul prin cultivarea legăturilor cu Rusia și cu statele din Golf.

Alegerile inițiale au arătat un sprijin mai mare decât se aștepta pentru naționalism.

Turcia este cea mai mare gazdă de refugiați din lume, cu aproximativ 5 milioane de migranți, dintre care 3,3 milioane sunt sirieni, potrivit datelor Ministerului de Interne.

Ce mesaj au transmis ceilalți lideri politici turci

Candidatul de pe locul al treilea la alegerile prezidențiale și naționalistul de linie dură Sinan Ogan a declarat că l-a susținut pe Erdogan pe baza principiului „luptei neîncetate (împotriva) terorismului”, referindu-se la grupările pro-kurde. El a obținut 5,17% din voturi.

Un alt naționalist, Umit Ozdag, liderul Partidului Victoriei (ZP) antiimigranți, a anunțat o înțelegere prin care a declarat sprijinul pentru Kilicdaroglu, după ce acesta a promis că va repatria imigranții. ZP a obținut 2,2% din voturi la alegerile parlamentare din această lună.

Un sondaj al institutului Konda a plasat sprijinul pentru Erdogan la 52,7% și Kilicdaroglu la 47,3%, după distribuirea votanților indeciși. Sondajul a fost realizat în perioada 20-21 mai, înainte ca Ogan și Ozdag să-și dezvăluie susținerile.

De urmărit și cum vor vota kurzii din Turcia, care reprezintă cam o cincime din populație.

Erdogan: „Vom obține o victorie istorică”

şi adversarul său, Kemal Kilicdaroglu, au îndemnat alegătorii să se prezinte în număr mare la urne.

Într-un discurs rostit la Istanbul, Erdogan a promis „o victorie istorică”.

„Toţi cei care îşi iubesc patria trebuie să iasă la vot şi să protejeze urnele”, a afirmat, la rândul său, Kemal Kilicdaroglu.

În discursul de sâmbătă, Kilicdaroglu s-a pronunţat în favoarea expulzării refugiaţilor sirieni, în speranţa că va atrage voturi ale naţionaliştilor.

Urmărește Gândul.ro pe

Ce se întâmplă doctore

Râzi cu lacrimi

Cele mai noi

Emisiuni –

28 May, 09:00

Știri –

Magazin –

28 May, 08:51

Ultima oră

Sanatate –

28 May, 08:34

28 May, 08:30

28 May, 08:23

Sursa: https://www.gandul.ro/international/alegeri-in-turcia-erdogan-sau-kilicdaroglu-cine-va-fi-noul-sultan-de-la-istanbul-s-au-deschis-sectiile-de-votare-19986666

Ultimă oră

Același autor