Unul dintre tinerii care au venit pe piață cu produse unice este Alexandru Pașaniuc. Producător de lactate din comuna Țibănești, tânărul a fost în Sicilia, Palermo, din Italia, pentru a învăța rețeta tradițională de burrata.
„Eu am muncit în Italia, tot în zootehnie, vreo 10 ani. Am văzut acolo cum se fac produsele, cât se muncește la ele. M-am întors în țară și am început să fac produse tradiționale românești, dar pe partea de lactate tot mă gândeam că am putea să facem și noi ca în Italia. Ca să fiu sigur că o să îmi iasă burrata ca în Italia, am fost din nou în această țară, ca să învăț rețeta. Am stat acolo 3 săptămâni și am învățat tot procesul de fabricație. Clienții, mai ales la târguri, au încercat acest produs și au spus că este bun. Noi facem numai produse de calitate, nu facem rabat de la asta. Suntem și la Palas, la o căsuță de acolo, dar și la alte târguri unde suntem invitați”, susține Alexandru Pașaniuc, fondator „Ferma Alex”.
S-a reîntors în țară pentru că a vrut să le ofere clienților produse cu adevărat naturale, iar aceștia apreciază ceea ce face. Spune că s-ar mai întoarce în străinătate doar ca să învețe lucruri noi pentru perioade scurte. Sufletul lui este în România, unde vrea să rămână, în continuare,să se ocupe de ferma din Țibănești , Iași.
Burrata, produs italienesc, este tot mai căutat de consumatorii din România
Un alt tânăr care produce lactate cu specific italian este Costică Ștefanovici, din Suceava. Spune că vine des la Iași, la târguri, iar clienții sunt încântați de produsele sale.
„Am venit de la Suceava la Iași cu brânzeturi cu specific italienesc. Sunt brânzeturi pe care noi le procesăm la făbricuța noastră, din lapte de la producătorii locali. Avem proaspete, afumate, pe toate gusturile. Sunt produse pe care știm să le facem, având în spate o experiență de câțiva ani, o experiență bogată în producerea acestor sortimente, atât eu, cât și fratele meu. Pe de altă parte, le producem altfel pentru că piața este destul de – nu pot să spun saturată, dar plină cu produse lactate. Iar în zona noastră nu există mulți producători care fac așa ceva. Noi am vrut să venim cu ceva nou, să completăm paleta de produse din lapte de vacă. Feedback-ul clienților a fost foarte pozitiv, foarte bun. Chiar ne încântă faptul că unii clienți spun că sunt mai gustoase față de cele din Italia și, atunci, ne încurajează să mergem mai departe, pentru că ne facem treaba cum știm mai bine. Burrata este cel mai căutat produs de la noi”, susține Costică Ștefanovici, producător de lactate.
Un kilogram de burrata ajunge la 40-50 de lei. Prețurile pentru Cacciota Peperoncino și Cacciota cu busuioc sunt 7,4 lei/100 de grame, la fel și pentru Scamorza, iar Cacciota costă 8 lei/100 de grame.
„Mălaiul vrednic de Scânteia” este un alt produs unic în țară , realizat la Iași. Tot mai mulți tineri vor să aducă pe piața din România produse unice, indiferent că sunt produse românești sau cu specific italienesc.