Dr. Sandina Duduman, medic specialist în gastroenterologie la rețeaua medicală Arcadia, subliniază că, pentru a preveni arsuri gastrice, este recomandat consumul redus de alimente, evitarea grăsimilor, alcoolului, dulciurilor concentrate și a aluatului. În schimb, este indicată pâinea prăjită, grisinele sau covrigii uscați. În cazul în care apar simptome de reflux gastroesofagian, cum ar fi arsuri în zona pieptului, medicul recomandă evitarea poziției orizontale timp de cel puțin trei ore după masă. De asemenea, pentru ameliorarea simptomelor acesta spune că se pot administra antiacide, între mese.
„Pentru ameliorarea balonării se recomandă: plimbări de 15-20 de minute, masaj abdominal ușor, ceaiuri din chimen, fenicul sau anason, precum și administrarea cărbunelui medicinal sau a antiflatulentelor pe bază de simeticona”, a precizat aceasta.
Hidratarea corespunzătoare este esențială, de aproximativ 2 litri pe zi
Gastroenterologul recomandă, în cazul indigestiei și disconfortului abdominal, un repaus digestiv inițial de 6-12 ore, urmat de mese mici și ușor digerabile, evitând grăsimile și alcoolul. Ca adjuvante, acesta afirmă că pot fi utilizate ceaiurile de mentă, mușețel sau ghimbir, iar suplimentarea cu enzime digestive se face doar la recomandarea medicului și nu trebuie să devină un obicei.
„Dacă aceste măsuri nu ameliorează simptomele, este necesar un consult medical”, a subliniat dr. Duduman.
Întrebată cum poate fi ajutat organismul să revină la normal după câteva zile de excese alimentare, Dr. Sandina Duduman recomandă ca, în primele 24-48 de ore, să se adopte un regim mai ușor, bazat pe supe, legume gătite la abur sau fierte, orez, pește și carne slabă. Hidratarea corespunzătoare este esențială, de aproximativ 2 litri pe zi (apă și ceai), consumată în cantități mici și repetate, evitând băuturile carbogazoase, sucurile și alcoolul. De asemenea, acesta recomandă plimbări ușoare, care stimulează tranzitul intestinal și ameliorează balonarea.
„Pentru reechilibrarea microbiomului intestinal se recomandă probiotice naturale, precum kefirul și iaurtul, precum și alimente bogate în fibre, gătite inițial și introduse treptat în dietă, cum ar fi ovăzul, bananele și merele coapte”, a explicat gastroenterologul.
Nu sunt recomandate postul prelungit sau curele de „detox”
Conform medicului, nu sunt recomandate consumul de alimente procesate, mezeluri, zahăr și dulciuri, grăsimi nesănătoase sau alcool. De asemenea, nu sunt recomandate postul prelungit sau curele de „detox”, deoarece acestea pot perturba metabolismul, slăbi sistemul imunitar și provoca deficiențe nutriționale severe. Acesta spune că nu există dovezi științifice că aceste cure elimină „toxinele” mai eficient decât propriul organism, care dispune deja de ficat și rinichi, iar astfel de practici pot acționa mai degrabă ca un șoc pentru corp, decât ca o „resetare” benefică.
„Sărbătorile nu trebuie să însemne excese și disconfort digestiv. Echilibrul, moderația și atenția la semnalele corpului reprezintă cele mai bune «rețete» pentru a ne bucura de această perioadă fără probleme”, a adăugat dr. Duduman.