ânia are 8,1% din terenul arabil utilizat în UE Uniunii, contribuie cu doar 1,9% la anuală de legume proaspete de fructe, ceea ce alimentează de importuri mai ridicate pentru consumatori cu venituri mici, arată datele Eurostat prelucrate de Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung Rom
Potrivit sursei citate, âniei contrasteaz ă puternic cu media UE27, unde doar 33% dintre europeni nu consumă pe zi nicio în timp ce 55% consum , iar 12% ajung la 5 sau mai multe pe zi. Chiar în Europa Central de Est, Rom âne cu mult în urma unor precum Cehia, Polonia sau Bulgaria în ceea ce consumul de fructe legume. Această realitate configurează un cerc vicios: insuficientă raportată la resursa de teren, de importuri, mai mari la raft în final, consum redus.
de teren agricol ar permite, în teorie, acoperirea unei semnificative din nevoia internă de fructe legume. Statele UE27 dispun în total de 157 de milioane de hectare de teren agricol utilizat, dintre care 12.8 milioane de hectare de teren agricol sunt utilizate în România, ceea ce reprezint ă aproximativ 8.1% din total. 8.1% din terenul agricol din Uniunea Europeană, Rom ânia produce mult sub la categoria legume (1,9% din doar marginal mai bine la de fructe (5,4%); în general, nivelul pe care l-ar sugera ponderea sa în terenul agricol din regiune, precum Polonia, ce produce 16% din fructele 8% din legumele cultivate în UE27 cu doar 9% din terenul agricol utilizat. Aceast perpetuează presiunea pe importuri la cote foarte joase, precizează sursa citată.
Impactul pentru sănătatea publică economie este major, întrucât ratele sc ăzute de consum se corelează cu riscuri crescute pentru bolile netransmisibile
Mondială a recomandă cel 400 de grame de fructe legume pe zi, echivalentul a 5 ânia are ast ăzi cea mai mică pondere a care atinge această ândul statelor europene
Consumul foarte scăzut de fructe legume ar putea să fie una dintre cauzele pentru problemele de sănătate întâlnite în România. Aceast ă problemă nu poate fi coordonate din partea statului a agricultorilor din dezvoltarea unei strategii prin care . O strategie integrată, cu consum, ar reduce de importuri, stabiliz ând accesul pentru gospod ăriile vulnerabile.
agricol pentru a- legume, dar acest lucru necesită o de politici publice coerente, instrumente de sprijin pentru consumatorii cu venituri mici.