4.2 C
Iași
22 decembrie, 2025

Rețeta de turtă dulce cu miere, moale și pufoasă! Un desert de făcut în familie, perfect pentru iarnă!

Sărbătorile de iarnă bat la ușă, astfel că mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, motiv pentru care trebuie să știi cum se prepară rețeta de turtă dulce cu miere. Este un desert care adună familia și prietenii în jurul mesei, aducând bucurie și căldură în timpul sărbătorilor.

Acest desert de sărbători își are originile pe meleaguri europene din secolul al XI-lea, atunci când cavalerii templieri, întorși din cruciadele din Orientul Mijlociu, au adus cu ei condimentele specifice turtei dulci, pentru a fi folosite în bucătăriile nobilimii.

Rețeta de turtă dulce cu miere, moale și pufoasă

Turta dulce rămâne un simbol al sezonului festiv, împletind tradiția, gustul și magia sărbătorilor de iarnă în fiecare mușcătură. Este un desert atât de mult iubit și apreciat, care continuă să ne aducă amintiri plăcute și să aducă bucurie în inimile noastre în fiecare an.

Turta dulce este un desert delicios, iar rețeta pentru a obține oturtă dulce moale și pufoasăpoate varia ușor în funcție de preferințe. Pentru această rețetă de bază vei avea nevoie de 420 g făină; 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu; 1 linguriță de praf de copt; 1 linguriță de scorțișoară măcinată; 1/2 linguriță de cuișoare măcinate; 1/2 linguriță de ghimbir măcinat; 1/2 linguriță de nucșoară măcinată; 1/2 linguriță de sare; 230 g unt la temperatura camerei; 200 g zahăr brun; 2 ouă; 170 g miere și 60 ml lapte.

Prima dată se preîncălzește cuptorul la 180°C și se pregătește o tavă de copt, tapetând-o cu hârtie de copt sau untură și făină. Apoi, într-un castron mare, se amestecă făina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, scorțișoara, cuișoarele, ghimbirul, nucșoara și sarea și se lasă deoparte.

Într-un alt castron, se bate untul moale cu zahărul brun până se obține o compoziție pufoasă. Se adaugă ouăle, unul câte unul, amestecând bine după fiecare adăugare. Se pun și mierea și laptele și se amestecă în continuare până se combină.

Treptat, se adaugă amestecul de ingrediente uscate în compoziția umedă, amestecând până se încorporează complet și se obține un aluat omogen. Apoi, se întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină, până se obține grosimea dorită. Se taie forme folosind forme de turtă dulce sau se folosește un pahar pentru a face cercuri. Se așază formele pe tava de copt pregătită.

Se coc timp de aproximativ 10-12 minute sau până când marginile turtei dulci devin ușor aurii. Se lasă turta dulce să se răcească înainte de a o decora sau de a servi.

Trucuri pentru un dulce perfect

Turta dulcenu doar că trebuie să umple bucătăria de arome, dar trebuie să fie moale și pufoasă. Deși nu este un desert greu de preparat trebuie să respecți câțiva pași pentru a avea un dulce de care să te bucuri cu întreaga familie.

Asigură-te că ingredientele precum untul, ouăle și laptele sunt la temperatura camerei. Ideal este să le ții pe blatul din bucătărie câteva ore înainte de a te apuca de gătit. Acest lucru va ajuta la obținerea unei compoziții uniforme și va împiedica separarea ingredientelor în timpul amestecării.

Un alt lucru de care trebuie să ții cont este că trebuie să măsori cu precizie toate ingredientele. Folosește instrumente speciale pentru a acest lucru și nu te baza pe măsurarea „din ochi”. Odată ce ai amestecat ingredientele trebuie să te apuci de frământat.

Nu trebuie să faci acest lucru pentru un timp foarte lung. Amestecă doar până când ingredientele sunt încorporate și aluatul este format, pentru a nu obține turte dulci tari.

Pentru a evita lipirea aluatului de tavă, folosește hârtie de copt sau unse bine tava cu unt sau ulei. Dacă timpul îți permite, refrigerarea aluatului timp de cel puțin o oră înainte de coacere poate îmbunătăți textura și gustul turtei dulci. Ținând cont de aceste trucuri, sigur îți va ieși o rețetă delicioasă de turtă dulce cu miere.

Sursa: https://www.bzi.ro/reteta-de-turta-dulce-cu-miere-moale-si-pufoasa-un-desert-de-facut-in-familie-perfect-pentru-iarna-5432256

Ultimă oră

Același autor