Rețeta originală a prăjiturii Greta Garbo are la bază un număr de 15 ingrediente. Prăjitura nu este deloc greu de făcut, fiind potrivită atât pentru masa de Crăciun sau cea de Paște.
Prăjitura Greta Garbo este cunoscută și sub denumirile de Jerbo sau Zserbo, aceasta fiind de origine ungurească. Desertul are foi fragede și se umpe de obicei cu gem de caise și nucă măcinată. La final, prăjitura este învelită într-o glazură de cacao care, pe lângă gust, îi dă un aspect foarte frumos.
Rețeta originală a prăjiturii Greta Garbo
Prăjitura Greta Garbo este un desert ușor de făcut, cu un aluat fraged dospit și umplutură de gem cu nucă măcinată, fiind perfectă pentru masa de sărbători. Pentru prepararea ei este nevoie doar de un număr de 15 ingrediente.
Pentru prepararea foilor fragede este nevoie de 600 de grame de făină, 3 linguri de zahăr, 1 plic de drojdie uscată, 3 gălbenușuri de ou, 150 de mililitri de lapte și un praf de sare. În ceea ce privește umplutura prăjiturii, o să fie nevoie de 300 de grame de nucă măcinată, 200 de grame de zahăr, o lingură de esență de rom și 250 de grame degem de caisesau pastă de măceșe, după preferințele fiecărei persoane.
În ceea ce privește glazura, care o să acopere prăjitura Greta Garbo, o să fie nevoie de 150 de grame de zahăr, 3 linguri de cacao, aproximativ 35 de grame și 50 de grame de unt moale, lăsat la temperatura camerei.
Modul de preparare a prăjiturii Greta Garbo
Prepararea începe cu amestecarea făinii cu zahărul,drojdiași un praf de sare. Acestea se amestecă cu un tel într-un bol mare. Untul se dă prin răzătoare și se frământă cu mâna în amestecul de făină cu zahăr și drojdie. După ce untul la fost bine amestecat, se adaugă laptele și gălbenușurile de ou, amestecându-se cu o furculiță până se incorporează.
După ce toate ingredientele au fost amestecate bine, se pune aluatul obținut pe o planșetă și se frământă pentru aproximativ un minut, până când acesta devine neted. Aluatul se împachetează în folie de plastic și se pune la frigider.
Pentru umplutură se amestecă nuca măcinată cu zahărul și esența de rom, după care se lasă deoparte. După ce aluatul a stat pentru câteva minute la frigider, se scoate și se împarte în 4 părți egale. Bucățile se întind bine, astfel încât o foaie să aibă aproximativ 3-4 milimetri grosime.
Prima foaie se pune în tavă, iar pe ea se întinde gem de caise și se presară din amestecul de nucă cu zahăr. Același proces se repetă până la ultima foaie, iar la final se înțeapă cu o furculiță în cateva locuri. Tava cu prăjitura se pune la cuptorul încins la 180 de grade pentru 50 de minute, iar în ultimele 10 minute de coacere, aceasta se acoperă cu o foaie de aluminiu ca să nu se rumenească prea tare. După cele 50 de minute, tava cu prăjitura se scoate din cuptor și se lasă la răcit.
Pentru glazură este nevoie să se pună apa cu zahărul într-o cratiță, amestecul fiind dus până la punctul de fierbere, aproximativ 5-6 minute, până se transformă în sirop. După ce s-a format siropul se adaugă cacaoa și se amestecă bine, până ce compăziția a început să se îngroașe. Amestecul se ia de pe foc și se adaugă untul, care se amestecă bine cu un tel. După ce untul este incorporat, glazura obținută se toarnă și se întinde uniform pe prăjitura răcită.
Astfel, rețeta originală a prăjiturii Greta Garbo este ușăr de făcut, fiind potrivită pentru masa de sărbători.