Topinambur sau nap porcesc este o legumă foarte valoroasă din punct vedere nutrițional, cu multe beneficii pentru sănătate, dar și foarte ușor de cultivat.
Ca și cartoful, topinamburul este o plantă ai cărei tuberculi sunt comestibili. Napul porcesc, numit așa pentru că este folosit nu doar în hrana oamenilor, dar și în cea a animalelor, are un conținut scăzut de calorii și un conținut mare de vitamine și minerale.
Napul porcesc, „cartoful” care taie foamea
I se mai spune măr-de-pământ, morcov-porcesc, nap porcesc sau pară-iernatică. Topinamburul are tuberculii asemănători cu ai cartofului, dar cu contur neregulat, ca ghimbirul și este recunoscut drept leguma care face senzație în curele de slăbire.
Ca plantă, topinamburul arată ca floarea-soarelui, cu care este rudă apropiată. Rizomii, partea prețioasă a plantei, sunt adesea folosiți în industrie sau ca furaj, dar și ca medicament, substanțele active din topinambur având rol în reglarea glicemiei,a colesteroluluiși a microflorei digestive.
Tuberculii de topinambur conțin o cantitate de până la 20% substanță uscată, în care se găsește din belșug un polimer al fructozei numit inulină. Mai conțin fier, calciu, magneziu, managan, potasiu, sodiu, siliciu, zinc, proteine, pectine, aminoacizi, vitaminele B1, B2, și C.
Tulpina și frunzele au în compoziție triptofan, leucină și beta-caroten. Insulina este un polizaharid natural unic, cu 95% fructoză. În afară de topinambur, insulina se găsește în rădăcinile de cicoare, păpădie și ale altor plante, dar în cantități mai mici.
Inulina are acțiune benefică de la nivelul stomacului până la tractul gastro-intestinal, unde se absoarbe în sânge. Leagă o mare cantitate de susbtanțe care nu sunt necesare organismului, ajutând astfel la eliminarea metalelor grele, a colesterolului, a acizilor grași, a diferiților compuși chimici toxici. Inulina stimulează capacitatea de contractare a pereților intestinali, ceea ce acclerează curățarea organismului de toxine și reziduuri.
Ideală în curele de slăbire
Principală calitate a napului porcesc este că ne ține în frâu apetitul. În țările vestice, această plantă-legumă este o adevărată senzație, deoarece tot mai multe persoane care o folosesc încurele de slăbireau obținut rezultate evidente și durabile. Tuberculii de nap porcesc sunt indicați și persoanelor supraponderale, cu diabet, osteoporoză, afecțiuni digestive sau boli cardiovasculare.
Industrial, din acești napi se obține alcool. Din suc se produce un concentrat de fructoză, care este întrebuințat pentru îndulcirea băuturilor, siropurile, gemurilor, dulceţurilor, umpluturilor pentru bomboane, destinate bolnavilor de diabet zaharat şi cu dereglări ale metabolismului. Se mai prepară siropuri alimentare şi curative.
Ca înlocuitor al zahărului, topinamburul este o materie primă promiţătoare. Un hectar de topinambur dă până la 12 tone de zahăr, adică de două ori mai mult decât un hectar de sfeclă de zahăr. Topinamburul e una dintre cele mai bune plante furajere. Contribuie la sporirea cantităţii de lapte la vaci şi la creşterea în greutate a animalelor tinere. Tuberculii de topinambur au un gust dulceag asemănător cartofilor dulci.
După cum se consumă și cartoful obișnuit, napul porcesc se poate consuma fiert, în salate, prăjit, piure sau crud răzuit în salate cu alte rădăcinoase sau sub formă de suc, fiind o mulțime de rețete disponibile