Institutul Național de Sănătate Publică avertizează că, în perioada sărbătorilor de iarnă, consumul decarne de porcsau de vânat netestată ori insuficient preparată termic crește riscul de trichineloză. Specialiștii recomandă testarea trichineloscopică a cărnii provenite din gospodării, gătirea completă la temperaturi sigure și respectarea regulilor de igienă. Testarea trichineloscopică a cărnii înainte de consum în laborator costă între 30 și 100 de lei.
Potrivit specialiștilor, riscul de infectare este mai mare în cazul porcilor sacrificați în gospodării, deoarece aceștia nu sunt supuși controalelor veterinare obligatorii aplicate animalelor destinate comerțului. Românii care taie porcul în propria gospodărie trebuie să știe că este obligatorie trimiterea unor probe de carne în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare pentru efectuarea examenului microscopic, iar consumul lamasa de Crăciuneste permis doar după obținerea unui rezultat negativ, precizează capital.ro.
Când pot fi amendați gospodarii care taie porcul acasă
Sărbătorile de iarnă se apropie, iar tradiția sacrificării porcului este un obicei important în multe gospodării din România. Sacrificarea porcului în curte este permisă, însă trebuie respectate o serie de norme legale pentru a proteja atât animalul, cât și sănătatea publică. Legea prevede că sacrificarea porcului trebuie să se facă în condiții de igienă și prin metode care să nu provoace suferință animalului. Gospodarii trebuie să știe că este obligatoriu să se aplice metoda de asomare înainte de sacrificare, pentru a preveni orice formă de suferință inutilă. Potrivit Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, sacrificarea porcului fără asomare poate fi considerată cruzime față de animale și poate atrage amenzi cuprinse între 3.000 și 12.000 de lei.
Nerespectarea reglementărilor privind examenul trichineloscopic, de verificare a cărnii pentru trichineloză, poate atrage o amendă de până la 2.000 de lei. În cazul în care sacrificarea nu respectă normele, animalele pot fi confiscate, iar produsele din carne provenite de la acestea nu pot fi consumate sau comercializate. Înainte de a sacrifica porcul, legea prevede că este necesar avizul unui medic veterinar autorizat, care va verifica starea de sănătate a animalului. Dacă porcul prezintă semne de boală, sacrificarea este interzisă, iar în acest caz, autoritățile vor despăgubi proprietarul la valoarea de piață a animalului, dar doar dacă acesta a fost înregistrat și identificat corespunzător. Pentru a evita orice probleme legale, gospodarii trebuie să respecte câteva reguli stricte când vine vorba de sacrificarea porcului în curte. Nerespectarea acestor norme poate duce la amenzi considerabile și la confiscarea animalului sacrificat.