11.7 C
Iași
6 noiembrie, 2025

Care sunt simptomele intoleranței la gluten? Află de ce apare sensibilitatea non-celiacă la gluten!

Simptomele intoleranței la gluten apar deoarece organismul are o reacție negativă la proteina gluten, provocând inflamație și probleme digestive, cum ar fi balonarea, dureri abdominale și diaree sau constipație.

Intoleranța la gluten sau sensibilitatea non-celiacă la gluten este o reacție negativă a organismului la gluten, o proteină din cereale precum grâul, orzul și secara, care provoacă simptome precum balonare, dureri abdominale, diaree și oboseală. Boala celiacă este o boală autoimună severă, care afectează intestinul subțire, dar ambele necesită evitarea glutenului pentru gestionare.

Simptome ale sensibilității non-celiacă la gluten

Dacă presupui că ai o sensibilitate la grâu, orz sau secară, atunci trebuie să știi care sunt simptomele intoleranței la gluten. Aceste simptome variază de la ușoare până la grave, iar dacă nu sunt ținute sub control pot duce la deficiențe de vitamine și minerale, probleme cutanate sau chiar la apariția altor afecțiuni autoimune.

Simptomele intoleranței la gluten care apar imediat sunt cele digestive și extra-digestive. Printre cele digestive se numără balonarea, gazele, durerile abdominale, greața, diareea sau constipația. Simptomele extra-digestive includ oboseala, dureri de cap, dificultăți de concentrare, dureri articulare și musculare, modificări ale dispoziției șiprobleme ale pielii, cum ar fi erupțiile sau eczemele.

Simptomele intoleranței la gluten pot declanșa o serie de complicații pe termen lung precum malabsorbția, deficiența nutrițională sau alte afecțiuni, cum ar fi diabetul de tip 1 sau problemele tiroidiene. La copii, intoleranța la gluten poate afecta creșterea normală, ducând la statură mică sau pubertate întârziată.

Din cauza deficienței nutriționale pot apărea afecțiuni precum anemia sau osteoporoza. Anemia este o afecțiune medicală caracterizată printr-o deficiență de celule roșii sănătoase, ceea ce duce la o capacitate redusă a sângelui de a transporta oxigenul către țesuturi. Osteoporoza este o boală care afectează țesutul osos.

Cum ținem sub sensibilitatea non-celiacă

Pentru a ține simptomele intoleranței la gluten sub control, singurul tratament eficient este respectarea uneidiete stricte, complet lipsite de gluten.

Acest lucru implică eliminarea din alimentație a tuturor alimentelor care conțin gluten, cum ar fi grâul, secara și orzul, și urmarea acestei diete pe termen lung, chiar și după ce simptomele dispar, deoarece reintroducerea glutenului poate duce la reapariția acestora.

Este esențial să menții dieta pe termen lung și să verificați cu atenție etichetele alimentelor pentru a identifica prezența glutenului. Multe produse procesate pot conține gluten ca ingredient.

„Multe produse fără gluten de pe piață conțin extra zahăr, grăsimi și aditivi ca să compenseze lipsa glutenului. Deci, deși ți se pare că faci o alegere sănătoasă, ai putea consuma mai multe calorii decât înainte”, a susținut Amita Gadre, nutriționist.

Este important de reținut că o vizită la un medic specialist sau la un nutriționist vă poate ajuta foarte mult. Aceștia vă pot ajuta să elaborați un plan alimentar adecvat și să te asiguri că obțineți toți nutrienții necesari.

„Sunt excluse toate produsele pe bază de grâu, pâine, paste făinoase… problema este că glutenul se află şi în unele alimente la care nu ne gândim la început, precum mezeluri, îngheţată, ciocolată, bomboane”, a declarat Dr. Adriana Bălaşa, medic specialist în gastroenterologie pediatrică.

Simptomele intoleranței la gluten sunt numeroase, iar în principal acestea se manifestă prin probleme digestive precum balonarea, gaze, diaree sau constipație, dar și extra-digestive, cum ar fi oboseala, durerile de cap, durerile articulare și musculare, dificultăți de concentrare și schimbările de dispoziție.

Sursa: https://www.bzi.ro/care-sunt-simptomele-intolerantei-la-gluten-afla-de-ce-apare-sensibilitatea-non-celiaca-la-gluten-5393589

Ultimă oră

Același autor