Acest sos de lămâie pentru pui este bogat și aromat, cu o textură cremoasă ce se potrivește perfect la paste, legume prăjite și cărnuri ușoare. Nu ai nevoie decât de 5 ingrediente și 5 minute pentru a-l prepara.
Sosul de unt și lămâie este o alternativă mai elegantă la clasica maioneză. Este la fel de versatil, doar că mult mai aromat, cu un gust mai complex și cu o textură la fel de cremoasă, dar mai ușoară. Îl poți pregăti în cantitate mai mare și apoi îl poți păstra la frigider într-un recipient închis etanș pentru maximum 5 zile.
Rețetă rapidă de sos de lămâie pentru pui
Pentru această rețetă delicioasă vei avea nevoie de doar 5 ingrediente. Untul este cel mai important, așa că alege unul de calitate, cu 80-82% grăsime. În acest fel te vei asigura că preparatul va fi foarte aromat, dar și foarte fin. În cazul în care alegi untul sărat, nu mai pune deloc sare.
Dacă vrei să faci un sos vegan poți utiliza un din grăsime vegetală de caju, migdale sau semințe de floarea-soarelui. Sucul proaspăt de lămâie are rolul de a mai tempera untul și de a accentua aroma și gustul usturoiului. Poți alege lămâi pe a căror etichetă scrie că sunt speciale pentru suc pentru că acestea sunt mult mai parfurmate.
Usturoiul și piperul aduc note picante subtile pentru mai multă complexitate a sosului. Pentru această rețetă vei avea nevoie de 50 g unt nesărat tăiat în bucăți; 1 cățel de usturoi ras; ¼ linguriță sare de mare; 2 linguri desuc de lămâie; piper negru proaspăt măcinat; pătrunjel pentru decor; fulgi de chilli opțional.
Prima dată se topește untul într-o cratiță, la foc mic. Se adaugă usturoiul și sarea și se lasă la foc mic. Apoi se ia de pe foc și se adaugă sucul de lămâie. Se asezonează cu piper proaspăt măcinat și se presară cu pătrunjel și fulgi de ardei.
Cum se folosește această delicatesă
Sosul de lămâie este foarte versatil putând fi folosit pentru atât de multe preparate încât vrei vrea să îl ai mereu în frigider. Una dintre cele mai delicioase întrebuințări este pentru pastele cu legume sau pentru salatele cu piept de pui. Este perfect pentru o cină rapidă, iar dacă mai pui deasupra și niște parmezan ras vei avea o delicatesă.
Se potrivește foarte bine cu cușcuș sau orez mai ales dacă acestea vor fi garnitură pentrupreparate din carnesau din pește. De asemenea, poți pur și simplu să îl pui pe masă și să înmoi în el legume pe grătar sau gătite la abur, diverse tipuri de carne, pește și cartofi.
De asemenea, pentru a obţine o carne de pui fragedă, marinează puiul înainte de gătit, timp de o oră, împreună cu aceste condimente: mărar, pătrunjel şi busuioc proaspete, amestecate cu sare, piper, ulei de măsline şi zeamă de lămâie. Un alt amestec potrivit pentru pui este şi cel format din pătrunjel tocat, cibru proaspăt pisat, sare, piper, usturoi tăiat felii şi vin alb. După marinare, puiul se pune în tavă cu tot cu amestecul aromat, pentru ca mai apoi să fie servit cu sos de lămâie pentru pui făcut în casă.