7.9 C
Iași
28 octombrie, 2025

Avertismentul dr. Vlad Ciurea: ce riscuri are cafeaua consumată pe stomacul gol pentru creier

Conținutul de cofeină din cafea stimulează activitatea cerebrală, crescând nivelul de atenție, capacitatea de concentrare și viteza de reacție. Cofeina blochează adenozina – o substanță care induce somnolența – menținând astfel neuronii activi și stimulând circulația cerebrală.

Cafeaua deschide anumite căi neuronale, stimulează sinapsele și are un efect benefic asupra activității mentale”, explică prof. dr. Vlad Ciurea, reputat neurochirurg. El subliniază însă că aceste efecte sunt vizibile doar atunci când băutura este consumată cu măsură.

De ce nu e bine să bei cafeaua pe stomacul gol

Contrar obiceiului multora, cafeaua nu ar trebui să fie primul gest al dimineții. Potrivit dr. Ciurea, organismul are nevoie mai întâi de hidratare și alimentație ușoară pentru a-și porni corect metabolismul.

„Cafeaua nu trebuie băută imediat după trezire. Ideal este să o savurăm la sfârșitul micului dejun, când corpul s-a pus deja în mișcare. Altfel, pe termen lung, poate afecta stomacul și sistemul nervos”, avertizează medicul.

Pe stomacul gol, cafeaua stimulează excesiv secreția de acid gastric, favorizând disconfortul digestiv, iritațiile mucoasei și senzația de agitație.

Câtă cafea este recomandată pe zi

Moderația este cheia. Dr. Vlad Ciurea recomandă consumul a cel multdouă cești de cafea pe zi , preferabil una dimineața (după micul dejun) și una în a doua parte a zilei, când oboseala începe să se instaleze.

„Cappuccino-ul este o alegere excelentă – o cafea mai slabă, echilibrată, plăcută. Nu este nevoie de espresso foarte puternic sau de mai multe cafele pe zi. Excesul duce la suprasolicitarea sistemului nervos”, subliniază medicul.

Riscurile consumului exagerat de cafea

Deși cafeaua poate oferi un impuls de energie, consumul excesiv are efecte inverse asupra organismului. Prea multă cofeină poate provoca:

„Mai multe cafele biciuiesc creierul, obosesc sistemul nervos și pot afecta inima. Când apar palpitațiile, tensiunea crescută sau starea de agitație, e momentul să te oprești”, recomandă dr. Ciurea.

Concluzie: plăcerea trebuie dublată de rațiune

Cafeaua rămâne o plăcere rafinată și un aliat al performanței mentale, dar doar atunci când este consumată responsabil. Două cești pe zi, în momentele potrivite, sunt suficiente pentru a beneficia de toate avantajele sale fără riscuri pentru sănătate.

Așa cum afirmă dr. Vlad Ciurea,„cafeaua este necesară și plăcută, dar trebuie tratată cu echilibru – altfel, din aliat al minții, poate deveni un factor de stres pentru întregul organism”.

Sursa: https://www.bzi.ro/ce-se-intampla-in-creierul-tau-cand-bei-cafea-pe-stomacul-gol-avertizeaza-dr-vlad-ciurea-consecintele-pot-fi-serioase-5385459

Ultimă oră

Același autor