Tinerii care termină Facultatea de Medicină caută specializări cât mai ușoare și care aduc și profituri la fel de mari. Chirurgia, Neurochirurgia, Anestezia si Terapia Intensivă sau Medicina de Urgență nu mai sunt la modă, din cauza programului solicitant.
Peste 500 de tineri au absolvit, săptămâna aceasta, Facultatea de Medicină și Farmacie din Iași. Pentru ei urmează o perioadă de pregătire intensă: rezidențiatul. O experiență personală dureroasă a făcut-o pe această tânără absolventă să aleagă o specializare pe care majoritatea colegilor ei o evită.
Catinca Dobroghin, absolventă Medicină: Vreau o specializare la care, de regulă, nu se ocupă locurile.
Reporter: Ce specializare?
Catinca Dobroghin, absolventă Medicină: ATI. Mi-am pierdut tatăl acum doi ani fix pe un pat de ATI, din păcate, și am văzut, am constatat eforturile medicilor, care au fost supraomenești.
Alte specializări mai puțin căutate sunt Chirurgia sau Medicina de Urgență, dar la fel de bine plătite.
Tânăr: Specializările de genul acesta oferă un balans între viața de familie și viața profesională, care nu e așa de ușor de manageriat cum sunt specializările clinice. Este greu de lucrat în privat, de exemplu, imediat după terminarea rezidențiatului.
Tânără: Consider că sunt mai mult o persoană, nu lentă, dar care trebuie să stea încetișor, să se gândească la cea mai bună variantă pentru pacient, să nu iau o decizie pripită.
Reporter: Deci nu o specializare care să implice adrenalina.
Tânără: Stres, da!
Tânără: Încă mă gândesc, între endocrinologie și medicină de familie. Să fie și ceva cu mai mult timp liber, pentru o viață de familie.
Tânără: Încă nu m-am hotărât. Știu că nu o să fie nimic chirurgical. Pneumologie, cardio, nu știu, medicină internă.
Profesorii spun că tendința absolvenților este de a se orienta spre specializări cu program fix.
Anton Knieling, decan Facultatea de Medicină: Sunt anumite specializări care sunt, să spunem, în vogă. Mă refer la cardiologie, radiologie imagistică, psihiatrie, care sunt alese, în primul rând.
Rezidențiatul are loc, de obicei, în luna noiembrie. Anul trecut, numărul locurilor scoase la concurs a fost de două ori mai mic decât cel al candidaților.
reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru
Editor :