11.4 C
Iași
marți, 19 octombrie, 2021

Bibliotecarii-roboţi, un concept inedit lansat de Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi VIDEO

16 septembrie 2021, 04:02

Este vorba despre prima sală cu acces liber la raft. Cititorii pot răsfoi peste 10.000 de volume pe care le pot găsi în sistemul online al bibliotecii.

11.000 de volume, cele mai noi achiziţii din principalele domenii academice şi staţii de autoîmprumut. Aşa arată cea mai modernă sală din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi.

Sala funcţionează aproape integral autonom. Astfel, abonatul intră, alege de la raft cărţile pe care-l interesează, le studiază la faţa locului sau foloseşte staţiile de autoîmprumut şi le ia acasă.

Returnarea se face la fel de simplu.

„Am organizat această sală gândindu-ne că va creşte atractivitatea bibliotecii pentru studenţi. Am echipa sala şi cu tehnologie RFID, cu staţii de autoîmprumut, iar tehnica este simplă şi uşor de înţeles. Abonatul merge în sală, alege publicaţiile pe care le vede şi le doreşte, poate nota cotele şi din catalogul online, merge la raft, la staţia de autoîmprumut şi apoi pleacă acasă cu cărţile împrumutate”, a declarat Ioan Milică, directorul bibliotecii.

Acesta a precizat că staţia aceasta este un model pentru felul în care vor arăta, într-un viitor nu foarte îndepărtat, toate sălile BCU.

„În momentul în care cineva are nevoie de asistenţă, bibliotecarul va fi de mare ajutor: sunt oameni care nu ştiu să folosească aceste maşini cu toate că tehnologia este simplă. Până se familiarizează cu această tehnologie, bibliotecarul este indispensabil, dar ulterior vrem să creştem complexitatea sarcinilor acestuia în cadrul bibliotecii, să nu fie doar angajatul care dă cărţi cu împrumut şi le primeşte înapoi”, a punctat Ioan Milică.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Sursa: http://adevarul.ro/locale/iasi/bibliotecarii-roboti-concept-inedit-lansat-biblioteca-centrala-universitara-iasi-video-1_6141b5595163ec427140925c/index.html

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Social Media

11,712FaniÎmi place
241CititoriConectați-vă
10CititoriConectați-vă

Vaslui Plus