30.3 C
Iași
vineri, 30 iulie, 2021

COMENTARIU Adrian Onciu. Drama teribilă prin care trece Dacian Cioloş

Se ascut săbiile în contextul congresului din toamnă dedicat fuziunii USR – PLUS şi alegerii noului preşedinte. Rugat de Cioloş să facă un pas în spate, Barna a păşit în faţă fără să ezite. Mai mult, a declanşat o campanie pro-vaccinare sub sigla partidului, în condiţiile în care ştia că îl va prinde pe Cioloş pe picior greşit. Ultimul a rămas singurul lider neimunizat din cadrul coaliţiei de guvernare.

COMENTARIU Adrian Onciu | Drama teribilă prin care trece Dacian Cioloş

Pe 3 iunie, într-un clip video distribuit pe Facebook, europarlamentarul Cioloş îi îndemna pe cetăţeni să se vaccineze pentru a reveni la viaţa normală după atingerea imunităţii de turmă. Politicianul spunea, ”ca unul păţit”, că ”efectele secundare ale bolii sunt multe şi trec greu”, asigurându-i pe români că se va imuniza la sfatul medicului, ”în intervalul de timp recomandat”. Cu alte cuvinte, lăsa de înţeles că deocamdată are suficienţi anticorpi în urma bolii, iar vaccinarea ar fi complet inutilă. Un moft, practic.

Fundamentaliştii din USR PLUS (pare-se majoritari în cadrul partidului) i-au pus imediat ştampila de antivaxer.

Până la proba contrarie, aceştia au avut motive întemeiate să-l treacă pe Cioloş la insectar, la rubrica ”proscrişi”. În februarie 2021, întrebat dacă se vaccinează, liderul PLUS spunea că nu i-a venit rândul, întrucât nu face parte din categoria persoanelor vulnerabile. ” Atunci când introduci o substanţă străină în corpul tău, nu poate să te oblige statul să o faci. E dreptul tău asupra corpului tău ”, preciza Dacian Cioloş, fără echivoc.

Trei luni mai târziu, Valerie Cioloş, soţia liderului URS PLUS, ieşea la rampă cu acelaşi mesaj cu tentă antivaccinistă şi de reproş la adresa autorităţilor. Ea s-a plâns că la întoarcerea din Franţa a fost trimisă în carantină, deşi trecuse prin boală şi avea suficienţi anticorpi încât să nu transmită virusul. ” Dacă eram vaccinată, nu eram pusă în carantină. Care e diferenţa dintre o imunizare naturală făcută cu boala şi o imunizare indusă? Întreb. Pe bune ”, scria Valerie Cioloş pe pagina de Facebook.

E greu de spus în ce măsură s-a lămurit până acum soţia liderului USR PLUS. Cert este că Dan Barna ştie cu siguranţă răspunsul şi consideră că imunitatea naturală este absolut insuficientă. La fel ca vicepremierul gândesc majoritatea colegilor de partid, care îl consideră pe Cioloş un antivaccinist.

Ori aşa ceva este inadmisibil. Antivaxerii nu au ce căuta în USR PLUS, darămite la conducerea partidului. Să se transfere în AUR, dacă îi primeşte Simion.

Asta ca să nu mai vorbim despre faptul că atât coaliţia de guvernare (în frunte cu Florin Cîţu), cât şi grupul Renew Europe (în frunte cu Emmanuel Macron) nu suportă ideea de a sta la aceeaşi masă cu un ”terorist domestic”. Opţiunile lui Dacian Cioloş sunt extrem de limitate, în cazul în care vrea să rămână activ şi influent în politica de nivel înalt.

În ciuda convingerilor personale, a insistenţelor soţiei şi a frământărilor legate de posibile efecte adverse pe termen lung, la un moment dat Cioloş va trebui să se vaccineze. Cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru viitorul său pe scena politică, mai ales că şi-a manifestat intenţia de a candida la prezidenţialele din 2024.

Aşa cum în oraşul Iaşi consilierul ”trădător” Cezar Baciu s-a autoexclus din USR PLUS în momentul în care a votat cot la cot cu primarul Chirica (şi împotriva intereselor useristei Cosette Chichirău), la fel Cioloş se poate considera autoexclus din partid până când se vaccinează, în direct la o televiziune agreată de Dan Barna & Comp.

Drama teribilă prin care trece Dacian Cioloş va avea, probabil, un happy-end. Însă traumele vor rămâne, laolaltă cu ipocrizia unui politician care nu are suficientă determinare şi coloană vertebrală pentru a-i înfrunta, la scenă deschisă, pe colegii fundamentalişti din USR PLUS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

astăzi, 11:57

Sursa: https://www.mediafax.ro/editorialistii/comentariu-adrian-onciu-drama-teribila-prin-care-trece-dacian-ciolos-20127334

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Social Media

11,712FaniÎmi place
234CititoriConectați-vă

Vaslui Plus