Ministrul de externe român la Chişinău: România, cel mai sincer şi mai angajat partener al Republicii Moldova

0
Loading...

2019-10-09 13:10:57

Republica Moldova va avea în continuare în România cel mai sincer şi cel mai angajat partener din regiune şi din Uniunea Europeană, a asigurat miercuri, în cursul unei vizite la Chişinău, ministrul de externe român Ramona Mănescu, informează Radio Chişinău.

Într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu omologul său moldovean, Nicu Popescu, Ramona Mănescu a subliniat importanţa proiectului de interconectare energetică, care ar putea deveni operaţional în primăvară.

‘Dacă vorbim de interconectare energetică, ne referim la gazoductul Iaşi-Ungheni, ca prim-proiect în domeniul energiei. Este relevant pentru noi, pentru că în primăvara anului 2020, acesta va fi operaţional sută la sută, urmând să asigure independenţa energetică a Republicii Moldova, şi ne dorim ca aceasta să fie începutul unei cooperări pe termen lung în domeniul energetic’, a declarat şefa diplomaţiei române.

În acelaşi timp, Ramona Mănescu a declarat că România este gata să ofere asistenţă şi expertiză Republicii Moldova în soluţionarea problemei transnistrene.

‘Am reiterat relevanţa majoră pentru România a reglementării conflictului din regiunea transnistreană cu respectarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Republicii Moldova, dar mai ales cu respectarea vectorului proeuropean. Desigur că Republica Moldova este suverană în a lua decizii. Noi stăm la dispoziţie pentru orice tip de asistenţă şi expertiză pe care o putem acorda prietenilor şi partenerilor noştri’, a declarat Mănescu, citată de portalul Deschide.md

Totodată, ministrul român a declarat că Bucureştiul va continua să sprijine parcursul european al Republicii Moldova şi va oferi şi mai multă asistenţă proiectelor implementate în Republica Moldova pentru consolidarea instituţiilor statului şi creşterea nivelului de trai al cetăţenilor.

În cadrul întâlnirii lor, Ramona Mănescu şi Nicu Popescu, au semnat o foaie de parcurs comună, care vizează colaborarea în mai multe domenii: interconectare energetică, securitate, infrastructură de transport, cooperare în domeniul finanţelor, agricultură, justiţie, educaţie, cooperare în domeniul afacerilor interne.

La rândul său, ministrul de externe moldovean a spus că a discutat cu Ramona Mănescu despre necesitatea continuării proiectelor de infrastructură.

‘La construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău se înregistrează progrese semnificative ce vor consolida securitatea energetică a Republicii Moldova şi care ne vor permite într-un viitor previzibil să intrăm într-o nouă fază istorică în care nu vom mai depinde de o singură sursă de gaze’, a afirmat Nicu Popenscu, menţionând că a fost abordată şi necesitatea de a progresa în construcţia mai multor poduri între Republica Moldova şi România.

‘Construcţia podului de la Ungheni e absolut prioritară şi necesitatea de a ajunge la un numitor comun pentru a elimina tarifele pentru roaming’, a spus el.

Cu ocazia vizitei la Chişinău, Ramona Mănescu urmează să se întâlnească în cursul zilei de miercuri cu şefa guvernului moldovean, Maia Sandu.

Programul vizitei mai prevede deplasarea la şantierului de construcţii la branşamentul Ungheni-Chişinău al gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, precum şi la Sala cu Orgă din capitala Republicii Moldova, conform postului de radio citat. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: https://www.agerpres.ro/romania-in-lume/2019/10/09/ministrul-de-externe-roman-la-chisinau-romania-cel-mai-sincer-si-mai-angajat-partener-al-republicii-moldova–382476

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here